Potkrovlja – izazovi i mogućnosti uređenja tavanskih prostora

Visoki tavanski prostori pružaju nevjerojatne mogućnosti u smislu višeslojne podjele prostora – postavljanje galerija i podesta različitih visina, čime se može funkcionalno podijeliti različite cjeline stana. No, s obzirom da je taj dio kuće poseban po mnogočemu, potrebno je obratiti pažnju na neke pojedinosti.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Dobra ventilacija ili izolacija apsolutni je imperativ!

Ovdje ne smije biti kompromisa pri odabiru klima uređaja ili izolacijskog materijala – i oni skuplji, dugoročno će se sigurno isplatiti. Osim ventilacije,  izuzetno je važna i dobra rasvjeta – pored prirodnog svjetla koje u tavanskim prostorima nerijetko dolazi s kosina zida, bitno je osigurati adekvatna rasvjetna tijela za čitav prostor – samostojeće lampe, halogene lampe u stropu ili podu, ambijentalne lampe.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Na dijelovima potkrovlja u kojima se iz nekog razloga želi spustiti strop na standardnu visinu mogu se postaviti i viseća rasvjetna tijela. Viseća rasvjeta može se povješati i iz najviše točke krovne konstrukcije – posebno ako je riječ o nekom upečatljivom lusteru.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Prozori, grede i stop

Kod ugradnje prozora, osim klasičnih tavanskih, razmislite o postavljanju stakleno-drvene konstrukcije na sljemenu kuće ili na dijelu krova, koja pruža dotok prirodne svjetlosti u čitav ili samo dio prostora. Iako ovakvo rješenje ima brojne prednosti, kao što je jedinstven ugođaj noću za zvjezdana neba, napominjemo kako ovakve konstrukcije ponekad nemaju mogućnost otvaranja prozora, a problemi mogu nastati i prilikom njihova čišćenja. Tavanski prozori uvelike će utjecati na konačan izgled prostora, osim njihovih oblika i broja, vrlo je važan i način na koji se postavljaju – točnije, njihov raspored, što bi trebalo biti diktirano funkcionalnoj podjeli prostora, primjerice, iznad blagovaonskog stola.

Tamo gdje je to moguće, savjetujemo razmatranje postavljanja prozora u niše od knaufa zanimljivih kružnih oblika, što će nedvojbeno prostor učiniti zanimljivijim i atraktivnijim. Potkrovlje kuća nužno ima grede koje ne možete ukloniti pa je potrebno prije bilo kakvog zahvata odlučiti želite li naglasiti, vizualno bojom stopiti ili u potpunosti ih sakriti. Pored bojenja u nijansu drugačiju od ostatka krovnog stropa, gredama se možete ‘poigrati’ i tako da ih se na određenoj visini međusobno spoji dodatnom gredom koja će vizualno ‘spustiti’ visoke kosine, čineći prostor intimnijim.

 

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Mogućnosti koje pružaju različite ‘igre’ knaufom kojim se ‘oblače’ krovne grede doista su široke te mogu uvelike odrediti osnovni stil ili atmosferu tavanskih prostora. Zanimljive krovne linije s istaknutim gredama čine tavanske prostore zanimljivim, originalnim i pomalo mističnim, a takvu će atmosferu izvrsno pojačati otvoreni klasični ili zatvoreni električni/plinski kamini. Osim topline i igre svjetla-sjena, kamini zanimljivih suvremenih linija mogu postati i središnjim funkcionalno-estetskim elementom dnevnih ili spavaćih soba svakog potkrovlja.

Zbog potrebe praćenja zahtjevnih kontura zidova prilikom izrade troškovnika voditite računa o stavci izrade pojedinih komada namještaja po mjeri. Namještaj poput ormara i komoda svakako preporučamo smjestiti ispod kosina, koje opet valja izbjegavati za smiještanje stolova za blagovanje.

Podne obloge i zidovi

Iako su se u tavanskim prostorima do nedavno najčešće koristile drvene podne obloge, danas se sve češće koriste i druga rješenja, poput lijevanih podova ili keramičkih pločica, kao svojevrsna protuteža drvenim krovnim gredama. Time se i u ovaj tip interijera unosi dašak suvremenosti, a ako je riječ o podovima svijetlih tonova, prostor će se vizualno povećati, naročito ako su zidovi i stropovi također u nekoj svjetloj nijansi ili bijele boje. Ovakva rješenja posebno preporučamo za manja potkrovlja i ona s malo prirodnog svjetla, za koje također savjetujemo prozračne pregrade od staklene cigle.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Zidovi potkrovlja ne moraju nužno biti jednobojni – baš kao i u drugim interijerima, i u tavanskim stanovima se mogu koristiti šarene tapete ili zanimljive dekorativne naljepnice, posebno na dijelovima zida gdje nije moguće postaviti druge dekorativne predmete, što je zbog kosina čest slučaj sa stanovima u potkrovlju.

Iz tog razloga također savjetujemo da funkcionalan namještaj poput zidnih polica ujedno ima i dekorativnu ulogu, čime će se dodatno ‘razigrati’ prostor. Jednobojni prostori mogu izgledati suviše jednolično i dosadno – stoga valja razmisliti i o mogućnosti da se primjerice dimnjak ili neki manji zid oboji u neku izražajniju boju, a ako se želi stvoriti dojam veće prostranosti čak i ‘obuče’ u ogledalo.

 

U monokromatske prostore unijet će se svježina i upotrebom nekoliko komada namještaja ili dekorativnih predmeta toplih tonova. Potrkovlje, bez obzira na svoje specifičnosti, može se prilagoditi svakom stilu, od minimalizma do rustike… Ipak, ne preporučamo ih za klasične i antikne komade namještaja, osim u slučaju kad je posrijedi fuzija stilova ili eklektika.

Komentari