PET najčešćih grešaka koje radimo kod prodaje stana ili kuće

Nekretninu doista nije lako prodati, no razlozi se ne kriju samo u lošem stanju na tržištu, nego i našim krivim koracima i previdima. Donosimo vam pet grešaka koje se najčešće događaju i “bojkotiraju” da svoj stan ili kuću prodajemo ne samo mjesecima, nego i godinama…

 

Mučite se s prodajom svoga stana ili kuće usprkos tome što je riječ o vrijednoj, kvalitetnoj i očuvanoj nekretnini? I ne možete otkriti razloge zašto je tome tako? Jedan od njih doista može biti u nepovoljnom stanju na tržištu nekretnina – niskih cijena i slabe potražnje. No, to svakako nije sve. Možda ipak niste učinili sve što ste mogli sa svoje strane? Donosimo vam pet najčešćih grešaka koje vlasnici rade… Nakon ovoga, vjerujemo da ćete svoju nekretninu čim prije prodati!

 

1. Prodajete sami / imate krivog agenta

Internetsko oglašavanje prodaje na specijaliziranim portalima i društvenim mrežama najbolji je put ako želite sve sami odraditi. No, ako vam takva prodaja nikako ne polazi za rukom, možda je problem baš u tome. Ili ste primjerice odabrali krivu agenciju koja dobro ne plasira vašu nekretninu. Ne birajte agenciju na osnovu rodbinskih veza ili osobnog poznanstva ili kako biste pak nekome tko ima agenciju učinili uslugu i “pogurali” posao. Raspitajte se kod drugih koji su prodavali stan ili kuću putem agencije i uzmite u obzir samo one koje su vam preporučili.

Foto: Pexels

2. Kriva procjena nekretnine

Iznimno je bitno pravilno procijeniti vrijednost nekretnine, i to sa stručnjakom ili orijentirajući se prema cijenama nekretnina u vašem susjedstvu. Također, uzmite u obzir starost nekretnine te stanje u kojem se nalazi. Prevelika i nerealna cijena mogla bi vas stajati vremena i – živaca. Stručnjaci preporučuju da se ne “zaletavate” s cijenom te ju, uslijed neuspjelih pokušaja, neprestano mijenjate i spuštate jer će potencijalnim kupcima to biti znak da s nekretninom nešto nije u redu i da je se želite čim prije riješiti. Mi vam na koncu ipak savjetujemo da se, ako sami prodajete, bez posrednika, obratite stručnjaku za procjenu nekretnina.

Foto: FELIPE SCHEFFEL

 

3. Niste obavili sitne popravke

Jeste li provjerili ima li naznaka vlage na zidovima i podovima, curi li negdje voda na slavinama i slično? Provjerite ispravnost bojlera i kvaka i ima li naznaka da su se pojavili insekti ili glodavci, osobito ako nekretnina duže vrijeme nije renovirana ili pak naseljena. Jer, upravo to može biti razlog zašto netko neće kupiti vaš stan ili kuću… Već i ovi sitni popravci mogu podići cijenu nekretnine, a o novim pločicama, slavinama ili prozorima da i ne govorimo. To su sve ulaganja koja se isplate!

Foto: Country Living Magazine

 

4. Prostor izgleda zapušteno i neuredno

Ovo je iznimno bitna stavka jer je prvi dojam, bez obzira na to što se potencijalni kupac raspitao u kakvom je stanju nekretnina, jako važan. Nekretnina koju prodajete mora biti čista – od podova, prozora pa sve do prašine na policama. Uklonite neugodne mirise, uklonite prašinu i prljavštinu te suvišne stvari jer stvaraju dojam neurednosti i pretrpanosti. Ako živite u interijeru koji prodajete, ostavite neke osobne sitnice, ali nemojte pretjerivati. Uredite ga tako da kupac može zamisliti da živi u njemu. Kako je prvi dojam najvažniji, pomno očistite i uredite ulazni prostor u interijer. A kako je riječ o kući, onda sredite okućnicu – riješite se nepotrebnih stvari, pokosite travu, pometite dvorište… Savjetujemo vam da za početak napravite generalku…

Foto: Zimmber

5. Očekujete nemoguće

Ovo nemoguće se, osim postignute cijene, odnosi i na to da želite nekretninu prodati već sutra ili za tjedan dana. A to je prilično nerealno. Iako svaka roba ima svoga kupca, prodaja nekretnine, traje ipak određeno vrijeme i može, unatoč dobroj pripremi, potrajati i do godine dana. Gotovo je nemoguće i agentima predvidjeti koliko će vremena biti potrebno za prodaju.

Stoga, oboružajte se strpljenjem i vidite što još možete učiniti da pogurate prodaju!

Komentari