20 ideja za uske i dugačke kuhinje: super funkcionalne i uređene s puno stila

Duga i uska kuhinja nije rijetkost u interijerima, naročito onima koji se nalaze u stambenim zgradama. Uređenje takvog prostora doista nije lak zadatak jer prostor treba biti funkcionalan, sve na dohvat ruke, a istovremeno lijep i sa što više svjetla, po mogućnosti prirodnog…

 

 

Svi koji grade kuću inzistiraju na velikoj i komfornoj kuhinji kako bi mogli ostvariti sve svoje snove i bez problema se kretati ovim prostorom i koristiti sadržaje da im budu nadohvat ruke (kuhalo, ormar s namirnicama, hladnjak, sudoper..). No, kako većina nas živi u stambenim blokovima i nerijetko ima uske i dugačke kuhinje, doista je potrebno puno planiranja i kombiniranja kako bi se stvorio prostor koji će zadovoljavati barem one najbitnije kriterije.

Foto: Quantum Code

Ako niste bili u prilici kreirati sami oblik i dimenzije vaše kuhinje, onda se treba prilagoditi stanju i izvući maksimum. S uskom i dugom kuhinjom doista niste i ne morate biti osuđeni na disfunkcionalnost, skučenost i osjećaj neugode.

Nudimo vam inspiraciju u vidu 20 ideja i nekoliko korisnih savjeta koji će vam biti od pomoći prilikom kreiranja kuhinje ovakvog oblika.

Foto: El Mueble

Ne opterećujte prostor

Bitno je u ovakvim kuhinjama ne preopteretiti prostor glomaznim komadima namještaja s ekstravagantnim detaljima i nametljivim površinama, uzorcima i bojama. Radije se orijentirajte na svijetle nijanse jer ćete tako otjerati i mrak iz prostora, jednostavne linije i uzorke, koji bi trebali biti vrlo suptilni u smislu količine. I ne pretjerujte s detaljima!

 

Foto: Home Book

Kako do što više svjetla

Ako nemate dovoljno prirodne svjetlosti, koristite svijetle nijanse na frontama i zidovima te oslobodite prostor prozora što je više moguće. Bilo bi dobro da oko njega ne budu ormarići jer oni reduciraju prirodnu količinu svjetla u prostoru. Također, više svjetla, kao i dojam prostornosti dobit ćete ako ovaj prostor povežete s hodnikom, dakle da nemate vrata i da proširite ulaz, ili pak nišom s blagovanjem i(li) dnevnim boravkom. Ako ipak želite imati vrata, razmislite o kliznom modelu sa staklom.

Foto: El Mueble

Kada je dio kuhinje blagovanje

Smještate li u ovakvu kuhinju stol za blagovanje, dobra opcija je okrugli stol jer je lakše obilaziti oko njega i zauzima manje mjesta. Drugo rješenje je stol uži od standardnog (izduženi pravokutnik), koji možete prisloniti i na zid. Tako ćete dobiti još više prostora. Jedna od solucija je i šank stavljen na slobodni zid kojemu ćete pridružiti barske stolice. Takav stol bit će vam dodatna radna površina.

Foto: Revista MiCasa

Kamo sa sudoperom

Imate li prostora samo za linijsku kuhinju, u dno smjestite sudoper, kuhalo ili primjerice, stol za blagovanje. Tako ćete imati više prostora i osjećati se komotnije dok boravite u kuhinji.

Foto: El Mueble

 

Zlatni savjet za kraj: imajte u vidu da prolaz između duple linijske kuhinje odnosno elemenata s jedne strane i zida s druge strane (ako je slobodan) mora iznositi minimalno 90 centimetara, kako biste se mogli nesmetano kretati.

Komentari