Neutralne boje – ključ toplog, opušajućeg i profinjenog doma

Ljepota neutralne palete sastoji se od pažljivog balansiranja nijansa – upravo zato predstavlja i jedan od najizazovnijih “zahvata” za sve dizajnere interijera.

Prilikom uređenja u ovoj paleti, prvo valja izabrati jednu osnovnu boju, koja će prevladavati. Nakon toga, oko njega nastavite “graditi” neutralan interijer u kojem će namještaj i dekoracije “uroniti” u ujednačen prostor, bez da se dopusti jasno ocrtavanje njihovih linija.

Projekt: Kelly Hopen Interiors
Projekt: Kelly Hopen Interiors

Na primjer, ako su sofa i fotelje bijele boje, stavite ih ispred nježnog bež zida, dok će sag biti jednobojan ili s jedva zamjetnim dezenom u boji pijeska. Na njega stavite stolić za kavu u boji bukve, a na prozore guste bijele zavjese od istog tekstila kakav nalazimo i na sofi. Varijacije su moguće bilo sa različitim tonovima neutralne palete, ili primjenom različitih prirodnih materijala čije će teksture dati raznolikost. Od materijala koji obično prate neutralnu paletu ističe se prirodno drvo, kamen, željezo, lan…

Tzv. prijelazna neutralna paleta uključuje plavu, plavo-zelenu nijansu, zelenu, lila i neke nijanse sive, a od toplih boja koje naginju kategoriji neutralne palete je terakota, ili bijela s dodatkom crvene ili žute. Uređenje interijera u ovakvoj paleti boja odnosi se kako na zidove i podove, tako i na namještaj i dekorativne detalje. Ako se odlučite za neutralnu paletu, nastojte je ne miješati s toplim bojama – ona je najljepša upravo u svojoj jednostavnosti!

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Neutralna paleta idealna je za sve prostore – u manjim i tamnijima će pomoći da prostor učini vizualno većim i svjetlijim, a u velikim prostorima će pomoći da se različiti elementi “stope” s podlogom jednakog kolorita i tako pridonijeti cjelovitosti prostora. Neutralnu paletu ne preporučamo samo za moderne stanove, već i za stilski opremljene stanove s visokim stropovima. Neutralan kolorit preferira materijale koji su prirodni. Izbjegavajte namještaj s visokim sjajem, dok se za rasvjetna tijela odlučite za prozirno ili mliječno staklo, kristal i željezo ili sjenila od tkanine.

Foto via Freshome
Foto via Freshome

Svakako obratite pozornost na rasvjetu, koja u ovakvim prostorima ima važnu dekorativnu ulogu – zbog ujednačenog kolorita svjetlosni akcenti postaju jedan od osnovnih oblikovatelja prostora.

Dizajn: Elizabeth Metcalfe
Dizajn: Elizabeth Metcalfe

Volit li neutralne boje ili ipak preferirate intenzivne boje? Recite nam u komentaru!

Komentari