Staklo i pleksiglas – najbolji saveznici suvremenih interijera

U osmišljavanju suvremenih prostora koji teže jednostavnim linijama i funkcionalnosti, sve se više pažnje pridaje novim elementima koji prostor čine ugodnijim i prepoznatljivim. U tom se smislu sve više koriste staklo i pleksiglas, a svoje mjesto nalaze posvuda – od zidova i pregrada do namještaja i dekorativnih predmeta.

Današnja široka primjena stakla i pleksiglasa u interijerima može se u prvom redu zahvaliti prozirnosti koja jamči atmosferu čistoće i prostranosti, širokoj paleti boja i dezena, kao i jedinstvenom estetskom dojmu kada ih se kombinira sa svjetlosnim tijelima.

Staklo i pleksiglas, bez obzira gdje ih smjestili, mogu postati elementi koji zrače toplinom jednako kao i elementi hladnije, pomalo futurističke atmosfere.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Ideje za primjenu stakla

Danas se staklo sve više se koristi kao pregrada – bilo da je riječ o u potpunosti prozirnom, pjeskarenom ili obojenom, ravnom ili rezbarenom, glatkom ili hrapave mat površine – ili pak kao središnji dio konstrukcija u ogradama na stubištima.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Zbog svoje prozirnosti, sve češće ga nalazimo i u nišama zidova, iza kojeg se mogu smjestiti dekorativni predmeti poput skulpture ili kamenih oblutaka, obasjani gornjim ili donjim izvorima svjetlosti (najčešće manjim ili većim halogenim lampama). U interijerima gdje se nalaze takvi dekorativni stakleni elementi, dobro ih je povezati s ostatkom prostora tako da se u njemu nađu staklene police ili stolić za kavu.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Vrlo efektno djeluju i zidovi na koje se pričvrsti staklo u nekoliko boja izrezano u obliku kocaka istog ili različitog promjera. Stakleni zidovi mogu se nabaviti i kao ‘mozaik’ – lijepo će izgledati žuto staklo izrađeno na način da stvara dezen mozaik-kockica kao podlogu u kombinaciji s primjerice klasičnim cvjetnim motivom izrađenim tako da tvori kockice od bijelog, manje prozirnog stakla.

Osim u različitim bojama, danas je sve popularnije tzv. 3form staklo, koje uključuje vrlo široku paletu motiva i uzoraka – iznimno efektno je u obliku deblje staklene ploče u kojem kao međusloj nalazimo različite motive, poput vlati morske trave, cvjetova lavande sa stabljikama, sedefaste dijelove školjke i sl.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Uz to, u ponudi su i staklene ploče s modernim, nepravilnim motivima srebrnih niti i motiva ribarske mreže, kao i različitim geometrijskim oblicima. Ovakvo staklo posebno se preporuča za dekor čvrstih ili pregradnih zidova.

Ipak, za sve one koji nisu veliki ljubitelji stakla, kao i za sva mjesta u interijeru gdje postoji veća mogućnost da se staklo eventualno razbije, preporučamo igre pleksiglasom.

 

Pleksiglas – sve popularnija ‘verzija’ stakla

Za razliku od stakla, pleksiglas se može pokazati jeftinijim, laganijim i puno jednostavnijim prilikom transporta i dostave te znatno čvršćim materijalom. Uz to, prozirna verzija pleksiglasa ima prozirnost do 92% pa se lako oblikuje u gotovo svaki oblik.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Primjena pleksiglasa u interijerima je doista široka – od pregradnih stijena za tuševe i kade, do akvarija, umivaonika i dijelova namještaja. Prednost je pleksiglasa i u tome što se lako održava i otporan je na utjecaj raznih kemikalija.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Vrlo lijepo će izgledati i ako se kao pregrada postavi na način da čini niz užih, lagano ukošenih i ravnomjerno postavljenih ploča od pleksiglasa (jedna iza druge) – za još bolji dojam nedostaje još samo rasvjeta sa stropa ili poda. Vrlo dekorativan je i pleksiglas obojan akrilnim bojama , a kao dodatnu mogućnost izdvajamo i aplikaciju digitalnih fotografija, koje uz dobru rasvjetu iza pleksiglasa šire jedinstvenu atmosferu u prostoru.

Pleksiglas se može pokazati i vrlo pogodnim za oblaganje stupova u interijeru.

Savjeti

  • Staklo i pleksiglas posebno će doći do izražaja u kombinaciji s prirodim drvom, aluminijem i kamenom.
  • Obojeno staklo i pleksiglas će dobro izgledati u kombinaciji sa svjetlosnim efektom – za to pogodne halogene lampe, uključujući i one u odgovarajućoj boji.
  • Gdje god postoji veća mogućnost razbijanja, umjesto stakla izaberite pleksiglas.
  • Staklo i pleksiglas predlažemo kao opciju prvestveno u suvremenim stanovima s minimalističkim namještajem jednostavnih ravnih linija. Zbog velikog estetskog učinka, vrlo su pogodni kao dio interijera poslovnih prostora, hotela i restorana, barova…
  • Staklo može oživiti i kuhinju tako da se kao ploča postavi između donjih i gornjih elemenata nad radnim površinama. Za još bolji dojam, savjetujemo postavljanje rasvjetnih tijela sa svake strane ploče. Za ovu opciju savjetujemo mutno staklo, bilo koje nijanse.
  • Imajte na umu da ni staklo niti pleksiglas u bilo kojoj svojoj varijanti nisu u potpunosti otporni na ogrebotine.
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Foto via Houzz
Komentari