U PROLJEĆE S NOVOM SPAVAĆOM SOBOM: 5 savjeta za savršen izgled najintimnije prostorije u domu

Uređenju spavaćih soba poklanja se sve veća pažnja. Od najviše zanemarivane prostorije spavaonica je postala ne samo oaza mira nego i oaza dobrog stila. Kako urediti ovu prostoriju da u njoj svi elementi, funkcionalni i estetski, budu u balansu, saznajte u nastavku i inspirirajte se prijedlozima Meblo Tradea!

 

 

Dolazak proljeća idealno je vrijeme za useljavanje u novi dom ili promjene u njemu, bilo da je riječ o sitnom makeoveru, nabavci nekog novog komada namještaja ili pak kompletnoj adaptaciji. Pritom treba misliti na svaku prostoriju jer svaki dio životnog prostora zaslužuje pomnu pažnju prilikom uređenja kako bi činio skladnu cjelinu. Ako krećete od ‘nule’ ili pak planirate neke izmjene u spavaćoj sobi, dobro se pripremite. Jer, spavaonica više nije mjesto na kojem tek prespavamo i odlažemo garderobu, nego oaza pozitivne i ugodne atmosfere koja zrači stilom i koja nudi miran san.

Donosimo vam pet savjeta za savršenu spavaću sobu, a u suradnji s Meblo Tradeom pripremili smo vam i sjajne prijedloge kako možete ostvariti takvu spavaonicu.

KREVET TAG, MAB IDEANOTTE / Foto: Meblo Trade

 

1. KRENITE OD KREVETA

Svi volimo detalje, boje, uzorke i dizajn jer oni puno doprinose izgledu nekog prostora, no u opremanju svake prostorije, treba krenuti od osnovnog namještaja. U spavaćoj sobi je to ležaj, a tek nakon njega ormar za odlaganje odjeće i ostalih stvari. Manji komadi namještaja – noćni ormarić i komoda dolaze nakon njih.

Krevet je komad namještaja u koji se isplati uložiti i čijem odabiru treba posvetiti najveću pažnju. U odabiru se treba voditi savjetima stručnjaka, osobnim potrebama i željama. Ispitajte svakako i trendove, jer spavaća soba treba biti ne samo oaza mira, nego i estetike.

 

Krevet Baldur Polybox, Royal Sleeper, Miotto / Foto: Meblo Trade

Novije tendencije u dizajnu spavaćih soba nastoje unijeti estetiku hotelskih soba, u kojima je fokus na dobrom krevetu koji će ponuditi dobar san, ali i dozu luksuza i elegancije.

Stoga su vrlo popularni tapecirani kreveti s bogatim uzglavljem presvučeni kožom, baršunom ili nekim drugim tekstilom, koji ne mogu proći nezapaženo u prostoriji jer doista ostavljaju raskošan, ali i ugodan i topao, pravi ‘kraljevski’ dojam. Pronašli smo Miottovu liniju Royal Sleeper kreveta i madraca koji su upravo odgovor na ove potrebe i trendove.

Tvrtka Meblo Trade do 1. travnja nudi 30% popusta na modele Royal Sleeper kreveta – Baldur Polybox te na madrace CornwallSomerset i Devonshire.

 

Krevet Royal Sleeper, Freya, Miotto / Foto: Meblo Trade

No, i krevet može biti, osim udobnog ležaja koji će nas odmoriti i na kojem ćemo se dobro naspavati, i dodatni skladišni prostor. Veliki broj modela kreveta nudi na svom dnu prostor za odlaganje koje je idealan za stvari koji koristimo sezonalno (skijaška oprema, jakne i kaputi, stvari za ljetovanje i odlazak na plažu…) ili deke, poplune, rezervne jastuke…  Prostor za pohranu funkcionira na dva načina – kao ladica ili sanduk koji se otvara podizanjem madraca i podnica.

Ležaj podignut na noge može također poslužiti kao prostor za skladištenje nabavkom kutija koje ćete smjestiti ispod njega.

KREVET COLONIALE, MAB IDEANOTTE / Foto: Meblo Trade

 

 


2. MADRACI I JASTUCI – STVARI U KOJE SE ISPLATI INVESTIRATI

Dobar krevet podrazumijeva kvalitetu svih njegovih dijelova – od ‘konstrukcije’ pa sve do madraca i podnica te jednog malog, ali bitnog dodatka: jastuka.  Sve ove komponente važne su ako želimo krevet koji će trajati, koji će nam pružiti udobnosti, dobar odmor i kvalitetan san. Dobro odabran krevet tako postaje mjesto u koje se jedva čekamo ušuškati.

Kod odabira madraca bitno je pronaći model koji nam je udoban, iako je taj dojam subjektivan te svatko mora pronaći svoju formulu udobnosti madraca. No, općenito, dizajneri za djecu te osobe krupnije građe kao i one koji vole čvrstu potporu preporučuju tvrđe madrace, dok su za osobe zrelije dobi mekši madraci. Isto tako, ne libite se prilikom posjete salonu i isprobati madrace odnosno leći na izložbeni primjerak.

 

 

Madrac Nevada, Sealy / Foto: Meblo Trade

Pripazite na kvalitetu vanjskog dijela madraca – birajte dobar tekstil odnosno prirodne materijale. Kada je o unutrašnjosti odnosno ispunama riječ, postoje različite varijante – od džepićastih opruga i gela pa sve do memorijske pjene, hibrida i lateks madraca. Nas su oduševili Sealy madraci koji imaju tradiciju dugu 150 godina.

Madraci su se mijenjali i poboljšavali dolaskom naprednih tehnologija koje su pronalazile odgovor na potrebe suvremenog korisnika. Tako je Sealy kreirao hipoalergenske madrace koji u sebi imaju moderne tehnologije kao što su Smart Fibres i Geltex koje će zadovoljiti svačije individualne potrebe.

Pored Sealya, svidjeli su nam se i madraci i jastuci iz ponude Tempura čiji se materijal oblikuje prema tijelu, dajući mu potporu za najudobniji položaj i smanjujući pritisak tijela o podlogu koji inače može uzrokovati nemiran san.

U ponudi je i sve učestaliji oblik madraca koji se stavlja na postojeće madrace ili krevete koji ih uopće nemaju. Riječ je nadmadracima prosječne debljine od 8 centimetara, koji su i izvrsna opcija za vikendice, apartmane i sjedeće garniture na razvlačenje.

 

Madrac Adry Cool, TED BED / Foto: Meblo Trade

 


3. ODREDITE RASPORED I MJERE

Prije odlaska u kupovinu dobro premjerite prostor i isplanirajte ga kako bi u njega stali svi, prije svega osnovni elementi. Bilo bi dobro selotejpom ili nekom drugom trakom omeđiti na podu dimenzije namještaja kako biste vidjeli imate li dovoljno mjesta za kretanje, otvaranje vrata, ladica i fronti ormara.

Ne štedite nikada na dimenzijama kreveta nauštrb drugih elemenata. Dizajneri savjetuju da birate što veću dimenziju ležaja, jer nam on treba pružiti odmor i komociju. Imajte u vidu da su minimalne dimenzije bračnog kreveta 140×200, a onog za jednu osobu 90×200. Isto tako, ne bi bilo dobro da su kreveti uži od 80 cm te kraći od 200 cm.

Ne želite li odustati od komode, a prostorija je skučena, predlažemo da pronađete komodu koja ima klizna vrata, uža je od standardnih ili visoku komodu koja će ponuditi prostor za pohranu a neće zauzeti puno mjesta.

 

Krevet Wynn, Calligaris / Foto: Meblo Trade

Ormari s kliznim vratima sjajno su rješenje za male spavaće sobe, kao i svijetle boje namještaja koji ima jednostavan dizajn. Ako vaša spavaća soba gleda na susjedni stan, odnosno njegove prozore, razmislite, pored osnovnih zavjesa i o gustim nadzavjesama koje će vam pružiti potrebnu intimu, a pustit će više prirodnog svjetla od roleti.

Klizni ormar Luna / Foto: Meblo Trade

4. ODABERITE NAJPRIKLADNIJE BOJE

U odabiru boja za svaku prostoriju, pored vlastitih želja, trebali biste uključiti i kriterij ‘prikladnih’ boja. Svaka prostorija ima svoje idealne boje. Naime, brojna istraživanja pokazala su da boje u prostoru utječu na naše ponašanje i raspoloženje te doprinose stvaranju atmosfere. Stoga treba birati boje koje će na nas ostaviti smirujući i opušten učinak te istu takvu atmosferu donijeti u prostor spavaće sobe.

 

Makeover Mirjana Mikulec interijeri s asortimanom Meblo Tradea, krevet Piana, Miotto / Foto: Darko Mihalić

Shodno tome, dizajneri nikada neće preporučiti jarke boje u spavaćoj sobi ni intenzivne, pretjerano šarene uzorke kao ni kombiniranje više boja koje stvaraju jaki kontrast. Iznimka je jedino crno-bijela kombinacija.

Preporučuju se neutralna paleta boja (bijela, bež, siva i crna, ali u akcentima), zatim pastelne nijanse (ružičasta, plava, zelena, ljubičasta) te tamne nijanse plave i zelene, a od uzoraka drvo, naročito svjetlije nijanse.

Krevet Visco Max, Bellus Boxspring / Foto: Meblo Trade

Plava je u svim varijantama idealna – svijetlo, tamnoplava kao i petrolej plavozelena djeluju ugodno, smirujuće i potiče san, a istovremeno donose eleganciju i profinjenost, baš kao i tamnozelena te maslinasto zelena koje k tome osvježavaju prostor i donosi dašak prirode.

KREVET FLAP, MAB IDEANOTTE, / Foto: Meblo Trade

 

5. DETALJI ZA ATMOSFERU I BOLJI DOJAM

Spavaća soba je prostorija u stanu koja ne treba obilovati detaljima. Fokus je na dobrom ležaju, madracu i jastucima, ali svakako, zbog cjelokupnog dojma, uključite i detalje. Oni su bitni i kod spavaćih soba u kojima vlada minimalizam.

Detalji mogu biti i mali funkcionalni elementi koji će u sebi nositi jaku dozu estetike te postati stilski akcenti – prekrivač, noćni ormarić, tepih, polica, košara za odlaganje, rasvjetno tijelo, budilica ili primjerice tabure. Umjesto noćnog ormarića, kako nalažu novi trendovi, možete staviti pomoćni stolić koji je dobro rješenje u malim spavaonicama. Tabure također može poslužiti kao noćni ormarić ili element za odlaganje odjeće i modnih dodataka.

 

Mirjana Mikulec makeover / krevet Mediterranea, uzglavlje Curbylampa Jupiter, Kare Design / Foto: Ivan Črepić

Trendovi u rasvjeti donose visilice iznad kreveta, kao i zidne lampe umjesto stolnih, što su također idealna rješenja za male spavaonice. Vodite računa da imate više komada rasvjete te da se ona može prigušiti te tako maksimalno prilagoditi različitim potrebama.

Unošenje detalja može doprinijeti željenoj atmosferi ili pak podići spavaću sobu iz prosječnosti i bezličnosti. Kada osjetite da spavaćoj sobi nedostaje ‘ono nešto’, svakako razmislite o koji će biti dekorativni – tapeta na akcentnom zidu, vaza s cvijećem, ukrasni jastuk, fotografije, slike…

 

Noćni ormarić City CS576- A, Calligaris / Foto: Meblo Trade

 


 

PROMO

Komentari