VRTNE STAZE: nismo ni znali da ih želimo u vlastitom dvorištu

Dvorišta zahtijevaju svakodnevnu brigu, no trud oko uređenja se itekako isplati. Osim odabranog zelenila i ukrasa za terasu, dodatak uređenju mogla bi biti i vrtna stazica. Osim estetske, itekako je važna i njihova funkcionalna uloga. Travu nećemo uništiti, obuću nećemo uprljati, a lako ćemo preći iz jednog dijela dvorišta u drugi.

 


Za postavljanje vam ne treba majstor, ali je potrebno prethodno se dobro informirati o materijalima kako bi finalni izgled bio točno ono što ste poželjeli.

Za početak potrebno je odrediti poziciju stazice. Dobro bi bilo izbjegavati terene na kosinama jer oni uključuju i dodatni zadatak – postavljanje potpornih zidića.

No, ako ste spretni, zašto ne? Širina staze ne bi trebala biti šira od 70-ak centimetara.

FOTO: PEXELS/Max Vakhtbovych

KAD BLOGERI UREĐUJU: vrt iza obiteljske kuće krije pravo malo opuštajuće carstvo

Druga faza je odabir materijala. Materijal ne bi smio biti sklizak i trebao bi biti lak za održavanja. Koji god da odaberete, brige nema – uklopit će se u većinu dvorišta. Možete se igrati sa strogim geometrijskim ili raznim nepravilnim oblicima.

Foto: DeMaria Landtech, Inc.

Tvrdi materijali poput betona ili cigle otporni su i dugotrajni pa se veliki broj ljudi odlučuje baš za njih. Jedan od popularnijih načina za uređenje je korištenje šljunka. No, njega bi trebalo postavljati na isključivo ravne površine, a takvu stazu dodatno ograditi rubnicima.

FOTO: PEXELS/Max Vakhtbovych

Treća faza je priprema terena. Poravnajte neravne dijelove, očistite od grančica i lišća i možete krenuti sa slaganjem. Inspiraciju potražite u našoj galeriji, no vodite se onim osnovnim pravilom: birajte ono u čemu ćete baš vi najviše uživati.

Foto: 317Grow

FOTO:PIXABAY/ JILL WELLINGTON
Komentari