Male kuhinje s velikim idejama: imamo prijedloge koji će vam pomoći u uređenju

Ograničene dimenzije prostora postavljaju izazove u stvaranju funkcionalne i estetski zanimljive kuhinje, no ta dva cilja mogu se ostvariti u tandemu. I to bez obzira na skučenu kvadraturu! Nudimo vam fantastične ideje u kojima će svaki vlasnik male kuhinje pronaći inspiraciju


 

Male kuhinje vlasnicima znaju zadati puno muke dok ih ne osmisle i učine funkcionalnima i estetski zanimljivima. No, arhitekti i dizajneri neće na to gledati kao i vlasnici kuhinja. Svi oni će vam reći da su male kuhinje, baš kao i svaki drugi mali prostoru ustvari – veliki izazov. Iako projektiranje skučene kuhinje iziskuje puno više kombiniranja i promišljanja, njezine autore tjera na kreativnost i inovativnost.

Foto: Knbltd

Kako kombinirati boje, treba li stavljati uzorke, kakvu rasvjetu staviti i donijeti u kuhinju da ima “ono nešto”…. puno je zahtjeva, no isto tako i puno rješenja, premda nam se to na prvi pogled i ne čini tako. Smatramo da zbog prostornih ograničenja ne možemo imati funkcionalnu i lijepu kuhinju. No, dizajnerska rješenja koja vam nudimo će vas razuvjeriti…

Foto: Daily Dream Decor

Odvojite stol i stolice za blagovanje

Male kuhinje sa sobom donose i dodatni problem: kamo smjestiti stol za blagovanje? Svakako je bolje kada je kuhinja kompaktan dio odnosno grupirana na jednu stranu prostorije, a blagovaonski dio na drugu. Tako imamo dvije istovremeno povezane, ali i odjeljene cjeline unutar jednog prostora.

Jedna od ideja u malim kuhinjama jest staviti stol i stolice uz prazan zid. Ili, kao na donjem primjeru, nasloniti ga na zid koji dijeli kuhinju od neke druge prostorije, u ovom slučaju hodnika.

Foto: Paglialonga Studio

Dio višenamjenske cjeline

U malim stanovima arhitekti i dizajneri sve češće se odlučuju za multifunkcionalne cjeline u vidu kubusa. Unutar ovakvog korpusa koji je potrebno raditi po mjeri, krije se nekoliko sadržaja, ovisno u kojem djelu stana se nalaze. Obično se njima objedinjuje skladišni prostor s nekom ili više prostorija.

U ovom slučaju kubus objedinjuje mini kuhinju, kupaonicu te skladišni prostor. Ovako se štedi prostor koji se pritom ne zagušuje pojedinačnim dijelovima namještaja. Ako ga želite istaknuti, možete to učiniti drugom nijansom, vrstom materijala i – rasvjetom.

 

3D vizualizacija: Andrej Karasev

 


Atraktivne blok kuhinje

Želite li zaobići stolara i naručivanje kuhinje po mjeri pa se u nekom od salona namještaja odlučite za blok kuhinju, birajte onu koja ima neku dizajnersku zanimljivost na sebi. Primjerice, malo drugačija boja fronti, zanimljive ručke koje možete i sami zamijeniti ako vam one predložene ne odgovaraju ili dodatna zidna polica.

Također, zidni oblozi mogu biti jak stilski akcent u blok kuhinji. Pločice uočljive boje ili uzorka ili pak kaljeno staklo s nekim motivom. Vrlo je efektna i opcija prozirnog kaljenog stakla ispod kojega je tapeta ili zid pobojan u željenu nijansu.

 

3D vizualizacija: Michal Bartecki

U nastavku vam nudimo još nekoliko rješenja – izvedbenih i idejnih, za male kuhinje. Vjerujemo da vam neće biti jednostavno nakon njih odlučiti se za model vaše buduće male kuhinje!

 

Komentari