VODIČ ZA KUPOVINU: najbolji komadi namještaja za mali dom

Skromniji broj kvadrata u životnom prostoru povlači za sobom i pažljiviji pristup uređenju kao i odabir namještaja koji će mu najbolje odgovarati. Saznajte koji su komadi idealni za vaš mali dom!

 

 


Većina nas muku muči s nedovoljnim brojem kvadrata u domu pa nam se ponekad čini nemoguće urediti ga lijepo, skladno i funkcionalno. Dizajneri tvrde da se može izvući maksimum i sve ovo postići ako uređenju posvetimo dovoljno pažnje i odaberemo prave boje, uzorke, materijale i komade namještaja.

U suradnji s Meblo Tradeom donosimo vam mali vodič kroz nabavku namještaja koji će biti najbolji odgovor za vaše male stanove, apartmane, vikendice….

 


STOL I STOLICE

Što jednostavniji dizajn i reduciran volumen – to biste trebali imati na umu pri odabiru namještaja za male prostore. Isto vrijedi, naravno, za stolice i stolove. Odabrali smo modele stolica koje možete slagati jednu na drugu, tako da dio njih, koji vam ne trebaju svakodnevno, možete skloniti sa strane ili na balkon.

Dobar izbor su i sklopive stolice, te klupe na koje može sjesti više osoba nego na stolice. Ako je ostatak prostora u neutralnim tonovima, stolice mogu biti u nekom naglašenom koloritu.

Kada je riječ o stolovima, rješenje je u modelima koji se mogu razvlačiti kao i onima koji su kružnog ili u obliku kvadrata. Imajte na umu da okrugli stol uvijek nudi više mjesta za sjedenje nego onaj pod pravim kutevima.

 

Stol Cocktail, stolice Academy, Connubia / Foto: Meblo Trade

SOFA

Sjedeći elementi u malom dnevnom boravku trebali bi biti s većim brojem funkcija. Tako na malom prostoru ostvarujete više sadržaja. Stoga, i kada imate zasebnu spavaću sobu, birajte modele koji nude i mogućnost razvlačenja u ležaj jer ćete tako dobiti kutak za goste koji će prenoćiti kod vas.

Razmislite svakako o modelu koji ima praktičnu skidivu navlaku i spremište za posteljinu i koji ima, poput ovog Feydom modela, i tabure iz iste kolekcije koji nudi spremište u svojoj unutrašnjosti.

Prilikom odabira izbjegavajte modele koji imaju široke rukonaslone, jer oni samo zauzimaju dragocjene centimetre prostora.

Trosjed/garnitura Choice 1, Moliia/Zina, Feydom / Foto: Meblo Trade

FOTELJA

Iako imate malo mjesta u dnevnom boravku, to ne znači da se odmah u startu trebate odreći fotelje. Ako imate sofu ili manju kutnu garnituru, moguće je pored njih ili u nekom drugom kutku pronaći mjesto za fotelju, pa čak i tabure. Fotelja nudi kutak za opuštanje i podiže stil cijele prostorije, a tabure je super saveznik za odmaranje nogu ali i super će poslužiti kako dodatni element za sjedenje.

U trendu su fotelje manjeg volumena, kao i naslonjači što je svakako dobra vijest jer lakše možete pronaći model za svoj mali dom. Trend tapeciranih blagovaonskih stolica donio je mogućnost da one preuzmu ulogu naslonjača u dnevnim boravcima.

Naslonjač Puffy, Calligaris / Foto: Meblo Trade

KLUB STOLIĆ

Trendovi su donijeli i male klub stoliće te pomoćne stoliće koje lako možete premještati iz prostorije u prostoriju, kako se gdje ukaže potreba za mjestom za odlaganje.

Pored malih klub stolića, popularni su i set stolići koji se podvlače jedan ispod drugoga, što je izvrsna opcija za male prostore. Bolje dva-tri mala stolića u setu nego jedan veliki! Koristite samo jedan stolić iz seta, a kada imate goste, samo izvucite stoliće ispod njega. Također, set stolića možete rasporediti po dnevnom boravku, pa jedan možete staviti kao pomoćni pored sofe ili kao stalak za bilje.

Dobra opcija su i stolići s policama ili skladišnim mjestom u unutrašnjosti.

Set stolića Leska, La Forma / Foto: Meblo Trade

 


KONZOLNI STOL

Jedan od najpopularnijih komada namještaja trenutno u interijerima je svakako konzolni stol. Nekad neizostavni dio ulaznih prostora i hodnika te dnevnih boravaka, uski duguljasti stol opet se vratio u domove. Naročito je zahvalan element u malim prostorima, jer ne zauzima puno mjesta, a može poslužiti kao mjesto za odlaganje i kao tv jedinica.

Konzolnom stolu uvijek možete pridružiti i klupu ili tabure, koje, kada vam ne trebaju, smjestite ispod stola, pa nećete zauzimati dragocjeni prostor.

KONZOLNI STOL GOLD RUSH, KLUPA PIGALLE/ FOTO: KARE DESIGN HRVATSKA

 


KLUPA

Mali komadi namještaja uvijek dobro dođu jer ne zauzimaju puno mjesta, služe kako dodatni izvor pohrane stvari, a usto stvaraju pravu stilsku čaroliju u interijeru jer imaju veliku dekorativnu ulogu.

Stoga razmislite o klupi sa spremištem koju ćete staviti na mjesto koje je neiskorišteno – ispod kreveta, ispod prozora, kao dodatno sjedalo za blagovaonskim stolom, mjesto za skidanje i obuvanje cipela u hodniku…

Klupa Bragi, Miotto / Foto: Meblo Trade

 


ORMAR

U manjim prostorima uvijek je bolje za osnovne komade namještaja birati svjetlije boje. Tako je poželjno da ormari u spavaćoj sobi budu u svijetlim neutralnim nijansama i ravnih, pročišćenih linija. Ako želite da se nešto u prostoriji ističe, prednost dajte sofi, fotelji ili stolićima i rasvjeti.

Estetiku ćete postići naglašenim ručkama ili primjerice odabirom modela koji u sebi ima police za odlaganje sitnica. Ovakav model zbog polica će se jako dobro snaći i u dnevnom boravku jer djeluje i kao regal.

Prilikom odabira također vodite računa o unutarnjem rasporedu koji bi trebao imati puno pretinaca i maksimalno iskorišten prostor, da što više odjeće i ostalih stvari može stati u njega.

Ormar Magnet, Alples / Foto: Meblo Trade

 


KREVET

Trenutno svi žele imati tapecirane modele naglašenog i visokog uzglavlja, također tapeciranog. I u maloj spavaonici možete imati takav model kreveta, samo u tom slučaju birajte onaj koji ima manje spužvastog punjenja i tkaninu koja nije baršunasta. Bilo bi dobro da krevet ima spremište ispod madraca.

A ako nemate zaseban prostor za spavaću sobu ili unutar nje trebate osmisliti i neke druge sadržaje, izvrsna opcija je zidni krevet, koji se nakon korištenje sklopi i izgleda kao ormar!

Krevet Spring, MAB / Foto: Meblo Trade

 


TEPIH

Najčešća greška koju radimo pri odabiru tepiha jest u njegovim dimenzijama. Pazite da ne bude prevelik, a ni premali. Odviše veliki tepih u malim prostorijama još će više umanjiti prostoriju, naročito ako odaberete neku tamniju boju ili odviše šaren uzorak.

Premali tepih izgledat će neskladno jer nije u proporcionalnom odnosu s ostalim elementima. Bitno je da tepih zauzme širinu kutne garniture odnosno sofe, kao i veći od blagovaonskog stola kako bi, kada sjedite za njim, stolice bile na tepihu.

Okrugli model je vrlo efektan za male prostore jer ističe taj dio, a ne smanjuje prostoriju.

Tepih Hachiko, Connubia / Foto: Meblo Trade

 


TOALETNI STOL

Stolići za njegu opet se vraćaju u spavaće sobe, što je dobra vijest i za male prostore. Osim za šminkanje, takvi stolovi će poslužiti i kao radni stolovi ili mjesta za hobby i ‘uradi’ sam projekte.

Nove generacije ovakvih multifunkcionalnih stolova vrlo su malih dimenzija i znaju, poput ovoga, imati razne praktične dodatke što ih čini poželjnijima.

Ovakav stol možete smjestiti u bilo koji kutak doma – od hodnika, preko dnevnog boravka pa sve do spavaće sobe. Također, bit će idealan za sobu vašeg mališana ili tinejdžera!

 

Radni stol Ens, Connubia / Foto: Meblo Trade

 


PROMO

 

 

Komentari