MISLITE I NA NJEGA: vrijeme je za mali tretman ljepote sobnog bilja

Usljed priprema za sadnju cvijeća na balkonu i vrtu zaboravljamo da i naše sobno bilje treba, nakon grijanja i suhog zraka, mali tretman ljepote – novu zemlju, pranje i malo svježeg zraka

Proljetno čišćenje, adaptacija stana, proljetna sadnja cvijeća, povrća, voćki… u planovima za godišnje doba koje je pred vratima uglavnom zaboravimo na sobno bilje. Potpuno zaokupljeni zelenilom na našem vrtu i balkonu, previdimo činjenicu da i naše kućne biljke trebaju mali makeover jer su nakon sezone grijanja i suhog zraka prilično iscrpljene. A on se sastoji prije svega u presađivanju.

Što još morate učiniti da bi vaše bilje nastavilo uspješan rast?

Foto: Ideal Home

PRESAĐIVANJE

Prije svega, odredite koje lončanice mogu ići vani te tamo provesti proljeće i ljeto, a koje ostaju u vašem domu. Zatim krenite na presađivanje – ako vidite da biljci nije tako tijesno (nije previše narasla, niti su žile izašle iz zemlje ili iz šupljine na dnu tegle), onda samo možete dodati malo zemlje na vrh posude u kojoj se nalazi.

Ako ocijenite da je vrijeme za presađivanje onda na dno tegle stavite drenažu (pijesak, kamenčiće), a zatim zemlju i korijen biljke. Ako je korijenje veliko, slobodno ga možete prikratiti, ali nemojte pretjerivati u tome jer će sporije rasti.

Foto: Ideal Home

PRIHRANJIVANJE

Osim nove zemlje tj. supstrata, biljka treba i vitaminsku bombu u vidu tekućeg gnojiva. Uzmite sredstvo prilagođeno sobnom bilju i vrsti. I ovdje ne smijete pretjerivati u količini, jer bi to moglo uništiti biljku, umjesto pospješiti njezin rast. Nakon prihranjivanja, biljku dobro zalijte vodom, a možete vodu i gnojivo pomiješati zajedno. Ne zaboravite bilje prihranjivati svakih 14-20 dana.

Foto: Ideal Home

ČIŠĆENJE

I biljke trebaju tuširanje. Ako vam je nezgodno učiniti to u svojoj kupaonici, iznesite tegle vani na balkon ili ispred kuće – tako će uloviti svježeg zraka koji im je potreban. Iako, bilo bi dobro da sobno cvijeće, kada zatopli, iznesete vani na zrak nekoliko sati.

Tuširanje ne smije biti pod velikim mlazom vode, kako se listovi na bi uništili. Nakon tuširanja ostavite bilje da se dobro ocijedi, prebrišite listove te ga unesite u kuću, odnosno prostorije iz kojih ste ga uzeli.

Foto: Marilyn Denis

Foto: IKEA
Komentari