Kako s malim budžetom do velike promjene u domu

Postići veliku promjenu bez dubljeg posezanja u džep nije uvijek jednostavno. Donosimo nekoliko prijedloga kako uljepšati svoj stan li kuću uz nekoliko trikova koji vas zasigurno neće ostaviti praznih džepova.

1. Bojenje namještaja ili zidova
Boje ne samo da mijenjaju izgled prostorije, već i način na koji je doživljavamo i kako se u njoj osjećamo. Bojiti možete sve, od zidova preko stolica i komoda do pločica ili betona. Ujedno, to je naisplativiji način kako osvježiti interijer. Ako se zasitite ili čak pogriješite, uvijek sve možete ponovo prebojiti, a vidljiva je promjena zajamčena.

2. Dekoracije i ukrasi
Ne kaže se uzalud da detalji čine stil. Tražite li način kako promjeniti izgled spavaće sobe ili dnevnog boravka, detalji mogu biti vaš najbolji saveznik u tome. Svega dva-tri pomno odabrana detalja mogu odrediti stil uređenja i potpuno promijeniti izgled. Zato, idući puta nemojte odmahnuti rukom i radije kupiti nove komade namještaja ,već dajte priliku ovim malim, ali važnim elementima u prostoru.

Foto: Kadir Asnaz
Foto: Kadir Asnaz


3. Buketi cvijeća
Zasigurno na računalu ili mobitelu imate spremljenu koju slikuinterijera koja vam je zapela za oko – a pogodimo, na slici se nalazi velik buket cvijeća, zar ne? Trik je to kojim se mnogi služe prilikom uređenja interijera za kakva snimanja ili fotografiranje. Svježeubrano cvijeće iz vrta doista podiže svaku prostoriju, ali i umjetno će poslužiti svrsi.

4. Tkanine
Dobar saveznik u transformaciji doma su i tkanine. Iako je tapeciranje krupnog namještaja nešto skuplji podvig, prekrivači i navlake bit će dobrodošla promjena. Dodajte tome još i nekoliko dekorativnih jastučića i prostor će zasigurno izgledati kao nov. Osim trosjeda i fotelja, nove tkanine mogu osvanuti na drugim mjestima – nove zavjese ili posteljina također su jednostavan i jeftin način kako osvježiti prostoriju.

5. Novi razmještaj 
Ako želite proći bez ijedne potrošene kune, napravite novi razmještaj. Gotovo u svakoj prostoriji, neovisno o tome koliko mala ona bila, može se promjeniti tlocrtni raspored. Zamijenite mjesto trosjedu i fotelji, okrenite krevet na drugu stranu, preselite dekoracije iz spavaće sobe u dnevni boravak ili nešto treće – često je to dovoljno da se postigne vidljiva promjena.

6. Uradi sam
Vidljivu ćete promjenu postići i korištenjem namještaja ili dekoracija koje ste sami izradili. Uz to, vlastoručno izrađeni predmeti imaju poseban šarm i odišu kreativnošću. Često su vam potrebne samo stvari koje ionako imate kod kuće, pa dublje posezanje u džep nije potrebno. Ako nemate ideje što i kako napraviti, inspiraciju potražite ovdje.

7. Svjetlost
Svjetlost transformira svaku prostoriju. Nekoliko pažljivo odabranih svjetiljki, upečatljiv luster i dovoljno prozora učinit će prostoriju udobnijom, ljepšom, pa i čak promijeniti vaše raspoloženje. Zapamtite, bez dovoljno svjetla nema lijepog i funkcionalnog interijera.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Komentari