Prvi dojam je bitan: četiri koraka do funkcionalnijeg i atraktivnijeg hodnika

Uređenju hodnika posvećujemo najmanje pažnje kada ulazimo u novi dom ili ga adaptiramo, a tu se, na ulazu stvaraju prvi dojmovi. U ovome prostoru bitno je uskladiti dvije stvari – estetiku i funkcionalnost. Kako to ostvariti, pogledajte na našim primjerima

 

Hodnik je prvi prostor koji susrećemo kada ulazimo u nečiji dom – ponekad je on posve neosmišljen i oku nimalo privlačan prostor, pa postoji mogućnost da ostatak interijera sudimo po tome. Ponekad se doista može dogoditi, kao i inače, da nas prvi utisak odredi u našem stavu, pa tako i kada je riječ o nekom stambenom prostoru. Prljav i neugledan haustor u zgradi, mračan i zatrpan hodnik u stanu doista mogu negativno utjecati na naš dojam. Pored toga, bitno je iz ovoga prostora, ne samo u estetskom, nego i praktičnom smislu izvući što više. Kako to ostvariti, pročitajte u nastavku i nadahnite se primjerima iz naše galerije…

 

 

STILSKI SKLAD, BOJE I DETALJI

Uvijek vodite računa da hodnik bude stilski – odabirom boja, materijala, uzoraka, oblika i tekstura usklađen s ostatkom doma. Bitno je da postoje kolorističke ili neke druge poveznice s ostatkom prostora. Ako vam nije nužno da u predsoblju morate smjestiti dodatni skladišni prostor za odjeću i ostale stvari, dajte prostoru da diše i stavite u njega samo nužne stvari – vješalicu, komodu i ogledalo. No, ako je to nužno, birajte svjetlije boje i jednostavan namještaj te ne pretjerujte s detaljima. Jedan tamniji zid u malim hodnicima je dopušten jer daje prostoru dubinu. Primjerice, to može biti zid na koji ćete staviti vješalice – tada će se odjeća više isticati na tamnoj podlozi.

 

Foto: Lesnina

 

RASVJETA ČINI ČUDA

Većina predsoblja muku muči s prirodnim svjetlom, jer je ovo prostor koji u rijetkim slučajevima ima prozor. A i ako ga ima, obično je on malih dimenzija, ili je riječ o staklenoj cigli ili mutnom staklu. Zato je iznimno bitno naći dobra osnovna rasvjetna tijela, ali tu nemojte stati. Hodnik će biti ljepši ako ima ambijentalnu rasvjetu – stolne ili zidne lampe ili pak, što je moderno u posljednje vrijeme rasvjetna tijela smještena iza namještaja što daje posebnu dimenziju prostoru. Pored rasvjete, i staklene površine, kao i ogledala čine čuda u hodnicima, naročito ako su manje kvadrature, jer se tako stvara dojam prostornosti.

 

Foto: Darko Mihalić

 

PODNE OBLOGE

Danas je vrlo popularno u kuhinje i hodnike stavljati parkete. No, kako je to vrlo prometno mjesto u stanu, trebate voditi računa o kvaliteti materijala i ipak razmisliti o nekoj drugoj podnoj oblozi – umjetnom ili prirodnom mramoru, keramici ili pak epoksi smoli koji su svi odreda otporni na vlagu, ali i habanje. Također, birajte one materijale koji nisu pretjerano osjetljivi i koje ćete moći održavati tek mlakom vodom i krpom. Mnogi se danas odlučuju i za tzv. tavelice, odnosno pod od komadića opeke, što je svakako zanimljiva, ali i praktična ideja.

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

NOVI PROSTOR ZA CIPELE, ŠALOVE I…. KNJIGE

Želite li maksimalno iskoristiti prostor, radite namještaj po mjeri koji će biti kombinacija polica, ormarića za cipele, vješalica za odjeću i ključeve te prostor za obuvanje obuće.  Poigrajte se bojama! Na ovaj način uvijek se nađe više mjesta, za koje niste ni sanjali da postoje.

 

Foto: Pinterest

 

Foto: Sebring Design Build

 

 

 

Komentari