Evo kako uspješno spojiti nespojivo: eklektika u dnevnom boravku i blagovanju

Da namještaj ne mora biti iz iste linije kako bi prostor izgleda skladno i da ne mora biti čak ni istog stila da bi prostor bio ugodan te da žarke boje nisu rezervirane samo za javne prostore pokazat ćemo vam na primjeru dnevnog boravka s blagovaonicom u jednom starograđanskom stanu

 

 

 

Prostorija namijenjena dnevnom boravku svojom površinom od 34 kvadrata bila je i više nego dovoljno velika da se u njoj osmisli i blagovanje, a da prostor i dalje prostor bude komforan.  Zadatak tima Mirjane Mikulec je bio dobiti funkcionalan eklektičan prostor u kojem će se kombinirati ono što načelno smatramo nespojivim ili nam je teško zamisliti u jednom prostoru.

“Kad u prostoru odlučite koristiti upečatljiv uzorak ili jaku boju obično se kreće s uređenjem tako da se oko jednog dominantnog komada gradi cijela priča. Tako je bilo i u ovom slučaju. Komad namještaja koji smo smjestili u središte je crvena baršunasta sofa. Kada bismo išli na sigurno, svi ostali elementi bili bi smireniji bez uzoraka i time bi sama sofa još više došla do izražaja. Međutim, mi ćemo ići s hrabrijom kombinacijom pa ćemo joj pridružiti još nekoliko upečatljivih komada”, objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec.

 

 

Sofu će tako nadopunjavati tepih u kombinaciji patchworka i ćilima – stilski potpuna suprotnost sofi, no tu nije kraj dodavanju navodno nespojivog. Odabrano je i nekoliko komada industrijskog stila za prostor boravka – tepih od kože, podna lampa, velika polica te stol i klupa u blagovanju, koje donose i dašak rustike.

“Na podu smo kombinirali čak dva tepiha sličnih motiva, no različitih uzoraka. Iako se na prvu možda čine prejaki da bi bili u istoj prostoriji, težite li eklektici, morate biti odvažni u kombinacijama. S obzirom na to da smo se odlučili za jednostavne zidove, odabrali smo upečatljiv luster koji je podigao prostoriju i dao poseban dodir cjelokupnom uređenju”, ističe dizajnerica.

Dva omiljena elementa u ovoj prostoriji koja također ulaze u kategoriju ‘upečatljivih komada’ su kožna fotelja čiji dizajn seže iz sredine prošlog stoljeća te velika samostojeća lampa.

 

U video prilogu možete pogledati kako se korak po korak opremao dnevni boravak s blagovanjem te poslušati korisne savjete na što trebate paziti prilikom stvaranja eklektike u svome domu!

 

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari