Kako urediti apartmane na moru

 U nastavku donosimo ideje za opremanje apartmana na moru – neovisno o tome je li riječ o malom, srednjem ili velikom prostoru, ovi će vam savjeti zasigurno olakšati uređenje, učiniti ga jednostavnijim za državanje i atraktivnijim.

Foto: Darko Mihalić

Mali apartmani

Mali apartmani za odmor na moru imaju mnoštvo prednosti – manji prostor ne iziskuje veliku brigu oko održavanja ni puno vremena za pospremanje i čišćenje – poslove na koje ionako ne želimo gubiti puno vremena tijekom godišnjeg odmora. Ipak, ovakvi prostori zbog svoje kvadrature traže posebnu pažnju prilikom njihova uređenja. Donosimo nekoliko savjeta kako urediti malen prostor na moru tako da bude praktičan i djeluje vizualno veći.

Foto: Darko Mihalić

Male prostore će najbolje ‘povećati’ svijetli tonovi – to jednako vrijedi za zidove, podove i namještaj. Za manje apartmane na moru predlažemo kombinaciju bijele i svih nijansi plave boje, kao i bijele te svih nijansi zelene. Ako je strop niži, svakako ga obojite u bijelo, a zidove u jednu nijansu tamniju boju. Izbjegavajte sve žarke i tamne boje – ovo vrijedi i za dekorativne elemente! U svakom slučaju, izaberite dvije osnovne boje koje će se ‘protezati’ kroz sve prostorije. Nagli kontrasti samo će naglasiti manje dimenzije prostora. Bilo kakvo šarenilo će u manjim prostorima stvoriti osjećaj pretrpanosti.

Namještaj neka bude lagan i praktičan, po mogućnosti i višenamjenski – u dnevni boravak npr. stavite sofe na razvlačenje, a stol u kuhinji neka ujedno služi i kao radna ploha. Za male prostore su iza primjerice šanka idealni kuhinjski stolići pričvršćeni na zid, koji se nakon upotrebe mogu složiti i vratiti na zid. Prilikom razmještaja namještaja, izaberite opciju postavljanja ‘uz zid’, radije nego centriranje pojedinih dijelova namještaja u samo središte sobe. Stolice neka budu drvene, s mogučnošću sklapanja.

Od dezena na sofama, stolicama, i drugom namještaju, predlažemo pruge, po mogućnosti tanje. Za dnevnu sobu nije loše i izabrati neku mediteransku temu, koja će se najviše očitovati u dekoru, npr. posteri sa školjkama koje će se naći i na ukrasnim jastučićima, keramičko sunce na zidu i motiv sunca na pamučnom tepihu, i slično.

Foto: Darko Mihalić

Za kuhinje i općenito ormare predlažemo ugradbene varijante s kliznim vratima kako biste uštedili prostor. Ako ne volite ovakvu vrstu ormara, predlažemo da razmislite o varijanti da vrata imaju na sebi male ‘griljice’, koje savršeno pristaju uz morski ambijent. Ormari, komode i sva mjesta za odlaganje stvari vaši su ‘najveći prijatelji’ u malim prostorima – svakako izbjegavajte stavljanje svih suvišnih stvari (uključujući i onih za svakodnevnu upotrebu, poput ručnika, časopisa, čaša, itd.) na vidljiva mjesta – mali prostor će biti najljepši i vizualno najveći ako ostavite ravne, čiste plohe, stoga predlažemo izbjegavanje stajaćih polica, prozirnih vrata na komodama, i sl.

Gdje god je moguće, nastojte ubaciti elemente svijetlog kamena – npr. pločice grubljih površina koje imitiraju kamen će dobro pristajati u svakom hodniku – i drva, idealno svijetle nijanse. Ova dva elementa će ne samo naglastiti prirodnost, već će se pokazati i dobrim rješenjem za održavanje. Tepihe koristite samo ako je to prijeko potrebno.

Foto: Darko Mihalić

Na prozore nemojte stavljati zavjese, ali ako se ipak odlučite za tu opciju, neka budu jednobojne, svijetle i lagane.

Kada doputujemo na more, prvo što obično učinimo je raspremanje stvari iz kofera – uvijek vodite računa da za kofere i putne torbe, koje zauzimaju doista dosta prostora, imate za njih posebno odvojeno mjesto. Ako nemate mjesta u ormaru gdje će biti zakriveni vratima, predlažemo da kofere iskoristite i kao dio dekora – npr. retro linije kofera koje ćete smjestiti na ormar u spavaćoj sobi dat će prostoru jedan poseban šarm i zavodljivost! Ovakvi koferi mogu poslužiti i kao pomoćni namještaj, npr. mini komoda ili stolić za svjetiljku.

Rasvjeti, kako direktnoj tako i indirektnoj, mora se posvetiti posebna pažnja – u malim prostorima su halogene svjetiljke, skrivene u stropove, uvijek dobro rješenje! Izbjegavajte sva veća, viseća rasvjetna tijela – radije se odlučite za zidne lampe koje podsjećaju na brodske!

• Za vizualno povećanje prostora, namještaj neka bude u boji zida.
• Izbjegavajte puno dekorativnih detalja. Većinu stvari svakodnevne upotrebe držite sakrivene iza vrata ormara ili komoda.
• ‘Manje je više’ – izaberite najviše dvije osnovne boje, obavezno svijetle tonove. Svakako izbjegavate motive koji ne spadaju na Mediteran (slike šume, jezera, karirani uzorak).

Apartmani srednje veličine

Kao jedno od rješenja za uređenje srednje velikih apartmana na moru (cca 60 m2) predlažem jedan već prokušan pristup ‘puštanja’ mediteranskog prirodnog okoliša u interijer. Donosim nekoliko ideja za postizanje takvog efekta.

Zavodljivost mediteranskih boja

Vrlo dobrim rješenjem pokazat će se kombinacija sljedećih boja: lavande, boja pijeska, sve nijanse plave, nježne, svijetlo sive i snježno bijele, dok će se u tragovima lijepo uklopiti boja zelenih maslina i antracit siva. Kombinacija boje lavande i nježne varijante maslinasto-zelene dobro će ‘sjesti’ na suprotne zidove, dok drugi zidovi mogu ostati prljavo bijeli. Na nježnim zidovima boje lavande, plavim ili zelenim lijepo će izgledati duge i prozračne, snježno bijele zavjese od muslina ili organze.

Uz ove boje, predlažem namještaj od tamnog kovanog željeza, zaobljenih, romantičnih linija. Na sofe i stolice (u ovakvim prostorima poželjna je i željezna klupica za sjedenje, bez naslona) smjestite deblje bijele jednobojne jastuke. Uz željezni namještaj (kako u dnevnom boravku tako i krevetima/policama u spavaćim sobama), poželjno je ‘umetnuti’ i pokoji drveni, idealno rustikalnih linija. Primjerice, uz zid boje lavande postavite željenu sjedeću garnituru (stol za ručavanje i stolice u blagovaonici, a pokraj garniture smjestite starinski kredenc grubo obojen u mat svijetlo sivu nijansu). Ako nemate kakav rustikalni komad namještaja, dobro će izgledati suvremeno izrađen shabby- chic namještaj. Na stol smjestite maslinasto-zelenu ili sivu keramičku vazu ravnih linija, koju ispunite mirišljavim mediteranskim biljem.

Podovi su idealno drveni (deblje rezane grublje daske), obojani u tamniju sivu boju (deblji premaz) ili prekriveni tamnim lakom. Takvi podovi dobro će izgledati bez tepiha, a ukoliko želite prostoru dodati osjećaj udobnosti i doma, koristite više manjih tepiha tamnosive osnove s diskretnim dezenima bijele, ljubičaste, grimizne i/ili zelene boje. Alternativno, umjesto drvenog poda postavite kameni (svijetli) ili keramičke pločice (sive ili bijele) u varijanti imitacije kamena.

Posebnu pozornost poželjno je posvetiti detaljima – uz pokoji rustikalni komad namještaja, dobro je razmisliti i o svjećnjacima te ogledalima ‘starinskih’, klasičnih linija. Na zidovima će izvrsno izgledati akvareli i ulja na platnu s mediteranskim motivima, kao i zidna rasvjeta od mjedi i prozirnog stakla, klasičnih linija. Dobro će izgledati i svi dekorativni predmeti izrađeni od kamena i prirodnog drva. Imajući na umu zadani kolorit i vrstu namještaja, predlažem o izbjegavanje keramičkih dekorativnih elemenata, kao i onih izrađenih od sintetičkih materijala. Također, savjetujemo i izbjegavanje svih žarkih boja koje bi mogle narušiti nježnu, pomalo ‘sanjivu’, opuštajuću atmosferu ovako uređenog interijera. Uz željezo, od metalnih dodataka predlažemo srebro ili mjed.

Foto: Darko Mihalić

Za kuhinje u ovako uređenom interijeru predlažem da se odlučite za bijele ili svijetlo sive elemente, rustikalnih linija. Uz takve elemente, nemojte dodavati dodatne rustikalne dekorativne elemente. Isto vrijedi i za preostali namještaj – nećete pogriješiti ako se odlučite za dopunski namještaj ravnih, jednostavnih linija, ali tada je poželjno da je u istoj nijansi kao i kuhinjski elementi. U kupaonicama predlažemo da razmislite o starinskoj kadi na nožice, kao i starinskom ogledalu s drvenim okvirom obojanim debljim namazom bijele boje. Umjesto keramičkih pločica predlažem upotrebu kamena kao podne i zidne obloge.

U spavaćoj sobi će nad željeznim krevetom lijepo izgledati til postavljena kao baldahin, posebno ako je zid iza kreveta obojan u lavandu ili nježnu maslinastu nijansu.
Za sve koji nisu previše skloni nježnim tonovima, predlažem da za svoj prostor razmotre malo smjeliju kombinaciju – žarko žutu u kombinaciji s azurno plavom i bojom pijeska. Ovakav kolorit upotpunite nešto masivnijim drvenim namještajem boje čokolade.

Foto: Darko Mihalić

• Prije uređenja dobro promotrite okološ! U njemu ćete naći najbolju inspiraciju za osnovni kolorit vašeg interijera!
• U apartmanima na moru dobrim dekorom će se pokazati starinske petrolejske lampe i prozirne staklene vaze većih dimenzija, u koje stavite bijelo kamenje i jedan veći list agave. Takve vaze postavite na pod duž zida obojenog u lavandu ili maslinasto zelenu.
• Izbjegavajte teške, neprozirne zavjese!

Veliki apartmani

Iako veći prostori dobro ‘podnose’ tamne boje i masivniji namještaj, za uređenje većih apartmana na moru (preko 100 m2) preporučamo i pristup naglašavanja osjećaja prostranosti zadane veće kvadrature kroz upotrebu svijetle neutralne palete u kombinaciji s nekoliko elemenata (komad namještaja, dekorativni predmeti…) u tamnijim smeđim ili sivim tonovima, laganog nelakiranog namještaja od svijetle borovine većih dimenzija te kamene podne i zidne obloge.

Vizualno izjednačavanje čitavog prostora

Za početak, izaberite nekoliko tonova koji će se poput teme ‘protezati’ kroz sve prostorije – jedna od opcija je kombinacija nijansi bijele i smeđe boje (u svim varijantama, od boje čokolade do nježne boje bijele kave). Alternativno, umjesto smeđih tonova dobro će izgledati i kombinacija snježno bijele s nježnim sivkastim tonovima, podcrtanih tamnim detaljima u antracit sivoj. Za podne obloge sugeriram upotrebu tamnog drva (boja čokolade ili tamno siva) ili domaćeg, grublje obrađenog autohtonog kamena, kao i oblaganje kamenom nekoliko zidova (obavezno u dnevnom boravku i spavaćoj sobi te kupaonici) – nijansa kamena neka prati zadani smeđi ili sivi koloritni okvir koji ste kombinirali s bijelom. Kamen možete postaviti i kao okvir na zid oko prozora ili vrata, a svakako će dobro izgledati i na prozorskoj dasci (umjesto drva ili mramora). Kamen (ravan, uglačan) možete koristiti i u policama smještenim u zid. Na zidovima će posebno lijepo djelovati i kamen postavljen na način da imitira tradicionalni kameni suhozid. Kako je zid obložen kamenom ukras sam za sebe i ne ‘trpi’ dodatne dekorativne detalje, savjetujem posebnu pažnju posvetiti ambijentalnim rasvjetnim tijelima koje, prema potrebi, postavite na pod ili strop uza sam zid – snopovi svjetla na kamenu pružit će neponovljiv estetski doživljaj te ‘oživiti’ ili ‘smiriti’ prostor, ovisno o intenzitetu svjetla.

Foto: Darko Mihalić

Iako laganiji i od svijetlog drva, namještaj koji predlažemo za ovu kombinaciju neka bude većih dimenzija, pa čak pomalo i predimenzioniran – velike sofe presvučene bijelim pamučnim presvlakama, široke stolice koje dimenzijama više odgovaraju foteljama (naročito lijepo izgledaju velike tzv. režiserske stolice izrađene od lagane svijetle jelovine i naslonom od prirodnog tekstila), stol za više od šest osoba u blagovaonici, iznimno veliki kreveti bez uzglavlja u stilu divana, prekriveni jednobojnim bijelim pamučnim pokrovima… dobro će sjesti u svjetlu paletu i učiniti prostor interesantnijim. Kao dodatno ‘iznenađenje’ u prostor smjestite nekoliko starinskih škrinja od tamnog masivnog drva, koje će se pokazati dobrim kontrastom laganom namještaju od svijetle jelovine.

Umjesto polica na zidovima predlažem upotrebu debljih tamnih drvenih greda koje kao da oponašaju tavanske grede – takve police postavite na zidove obojane u svijetle tonove, a na njih možete posložiti knjige ili druge predmete.

Ljepota jednostavnosti doživljaja

Kako su kamen i namještaj većih dimenzija glavni dekori ovakvog prostora, predlažem da ostale dekorativne predmete koristite u što je moguće manjoj mjeri. Također, predlažem obavezno izbjegavanje tepiha bilo koje vrste i boje. Isto vrijedi i za dekorativne stolnjake i zavjese, osim u spavaćoj sobi gdje su poželjne nježne i prozirne bijele (pre)duge zavjese koje poput slapa padaju na pod (što ćete postići obaveznim ušivanjem olovnog ruba koje zatražite u trgovini prilikom kupovine i šivanja ‘po mjeri’).

U ovako uređenom prostoru savjetujemo izbjegavanje žarkih boja i sintetičkih materijala.

• Kako su parket i namještaj od maslinovog drva obično skuplji, ako niste spremni na veća financijska ulaganja predlažem korištenje samo nekoliko detalja izrađenih od tog drva (zdjele, drveni stalci za novine…) koje možete postaviti na vidljivija mjesta u apartmanu. Toplina ovog drva garantira toplinu i ‘zrači’ pravim mediteranskim ugođajem!
• Kamene zidove predlažem dodatno ‘dekorirati’ samo dobro raspoređenim rasvjetnim tijelima.

Foto: Darko Mihalić
Komentari