PRIJE I POSLIJE: proširenje stare kupaonice koja sada ima više mjesta za skladištenje

Novi vlasnici su stan podvrgli temeljitoj adaptaciji, u koju je bila uključena i kupaonica te toalet. Ove dvije nus prostorije su spojene i napravljena je veća kupaonica koja ima, pored kade, i tuš kabinu.

 


Tuš kabine postale su vladarice modernih kupaonica te kade stavile u drugi plan. Za većinu nas tuš kabine su znatno praktičnije i bolje odgovaraju suvremenom načinu života i navikama modernog čovjeka.

Naročito su popularni walk-in tuševi u ravnini s podom jer su idealni za male kupaonice kao i starije osobe kojima je jednostavnije ući u prostor tuširanja te lako u njega, ako je potrebno, unesu i stolicu za sjedenje.

Dizajneri ističu kako bi u kupaonici bilo idealno imati i jedno i drugo, no uglavnom nam to kvadrati ne dopuštaju, naročito ako želimo imati više ormarića za pohranu. Pogledajte kako su vlasnici jednog stana, kojeg su nedavno kupili, riješili taj problem.

Foto: Arch/Tecture

Kupaonica i toalet bili su zastarjeli, kao i ostatak stana, pa su se vlasnici odučili na sveobuhvatnu renovaciju. Ona je uključivala i nove podne i zidne obloge, sanitarije, armature u kupaonici.

Vlasnicima se sviđala ideja tuš kabine, i to walk-in modela. No, nisu se željeli odreći kade, koja je također bila u postojećoj kupaonici. Druga želja im je bila imati više prostora za pohranu stvari, te perilicu.  Kako je kupaonica bila površine svega 4,5 kvadratna metra, u njoj nije bilo moguće staviti obje jedinice kao ni ostale sadržaje.

Foto: Arch/Tecture

Dizajneri iz studija Arch/Tecture su im predložili da spoje kupaonicu s toaletom kako bi dobili 1,5 kvadrat više. To bi omogućilo više skladišnog prostora, smještanje perilice u ormarić te ostanak kade i tuš kabine.

Foto: Arch/Tecture

Probijanjem bočnog zida toalet je pripojen kupaonici, a micanjem vrata i zatvaranjem u zid, napravljena je niša u koju je smješten walk-in tuš s kliznim vratima.

Foto: Arch/Tecture

Kako bi se bolje iskoristio zid na kojem je do sada bila WC školjka u kupaonici, ona je premještena između tuša i nove kade koja je znatno manja nego prijašnja. Nove dimenzije kade omogućile su više prostora i lakše kretanje kupaonicom.

Foto: Arch/Tecture

Na zidu gdje je bila školjka sada je veliki ormar od poda do stropa u kojem su police za odlaganje, košara za prljavo rublje te perilica rublja.

Kako je kupaonica sada u znatno tamnijim tonovima nego prijašnja, a uzorak mramora pojačava dojam hladnoće, dizajneri su odabrali drveni uzorak za ormariće. Keramika s takvim uzorkom nalazi se i na zidu tuš kabine, a i dio stropa obložen je drvenim letvicama.

To je unijelo veliku dozu topline u prostor, a letivice dodatno i spa ugođaj te su postale i jaki stilski akcent, pojačan stropnim lampama.

Foto: Arch/Tecture

Crni radijator u obliku ljestvi i prekrasne, decentne zlatne ručke na ormarićima te visilica iznad umivaonika podigli su prostor i učinili ga elegantnim.

Foto: Arch/Tecture

Mnogima će se vjerojatno najviše svidjeti crne keramičke pločice s uzorkom mramora koje djeluju vrlo otmjerno i luksuzno, a veliki format stvara dojam prostornosti. Zlatno-smeđe vene ‘mramora’ na pločicama odgovaraju tonom pločicama u tuš kabini s uzorkom drveta u koje je utisnut geometrijski uzorak.

Foto: Arch/Tecture
Komentari