Sedam sitnica koje će sasvim transformirati vaš dom

Stilska nadogradnja vašeg doma ne mora podrazumijevati potpunu obnovu u smislu preuređenja – nove podove, boju na zidovima, komade namještaja… Ponekad je potrebno napraviti samo jednu izmjenu ili dodati sitnicu i – interijer će poprimiti sasvim drugu atmosferu

EUKALIPTUS

Suptilna zelena boja, osvježavajući miris i zanimljivi razigrani listići učinili su da pored monstere eukaliptus bude glavni zeleni adut u domu u posljednje vrijeme. Možete ga kombinirati s ostalim rezanim cvijećem, ali bit će vrlo upečatljiv i ako tek granu-dvije stavite u običnu praznu flašu ili prozirnu vazu. Ovakva dekoracija može se nalaziti baš u svim prostorijama u stanu, na raznim mjestima (primjerice, stol za blagovanje) a grane će dugo trajati. Efektne su dekoracije eukaliptusom koji ćete objesiti sa stropa ili pak njime ukrasiti visilice ili okvir kreveta.

 

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

POSTER I(LI) FOTOGRAFIJA

I kada vam se čini da ovakvim detaljima ne biste ništa novo pridonijeli prostoru, pokušajte ipak… Isječci iz novina, muzejski posteri ili pak reprodukcije crno bijelih fotografija koje možete sami isprintati s interneta te ih staviti u jednostavne bijele ili bež okvire bit će sjajna promjena u svakom prostoru. Posebna priča su fotografije s putovanja, jer tako svome domu napokon dajete osobni pečat i ono što vas doista odražava.

 

InDizajn

 

 

RUČKE

Divne su dvije činjenice vezane uz ručke – možemo ih mijenjati bez da kupujemo novi namještaj ili mijenjamo fronte ladica i vrata, a usto su vrlo povoljne. Možete ih pronaći preko web shopova ili u trgovinama pokućstva već od 10 kuna nadalje. Ako želite poseban efekt na namještaju koji vam je već dosadio i ne izgleda baš reprezentativno, stavite ručke koje će se isticati – keramičke s uzorkom, staklene koje imitiraju kristale, metalne izgravirane, naglašenih geometrijskih oblika… A posve novi trend su ručkice od malih kožnih trakica. Bit će to promjena koju će svi primijetiti…

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

LAMPICE

Lampice, pa čak i kada svojim oblikom (zvjezdice, pahulje…) sugeriraju božićne i novogodišnje blagdane, nisu samo rezervirane za ovo doba godine. Mnogi ih nastave imati u svome domu i tijekom ostalih mjeseci, što je ustvari pun stilski pogodak. Sitne lampice stavljene u prozirnu zdjelu ili vazu, na prozorsku dasku ili pak okvir kreveta, kao i one veće u obliku pravih žarulja unose radost i toplinu u svaki dom. Atmosfera koju donose lampice uistinu je čudesna, a tako malo ćete morati izdvojiti za njih…

 

Foto: Decoist

 

 

OGLEDALO

U trendu su ogledala nepravilnih oblika, zatim okrugla te ona s površinom koja imaju patinu te prizivaju nostalgiju. Tako, ako imate staro oštećeno ogledalo ne morate ga baciti nego ga upotrijebite takvo kakvo jest i stavite na zid ili ga jednostavno prislonite na komodu, policu, kamin… Bilo bi dobro da ga prije osvježite bojom.

 

 

Foto: Darko Mihalić

 

UKRASNI JASTUCI

Nove navlake na starim ukrasnim jastucima bit će izvrstan makeover tekstilom koji će vaš dom izdići iz prosječnosti. Birajte uvijek nekoliko nijansi i uzoraka za jastuke, nemojte se “kretati” samo unutar nijansi koje vladaju u interijeru. Odaberite baš uzorke i boje koje su kontrast vladajućem stanju u interijeru te tako učinite od ovih malih ali moćnih detalja jake akcente.

 

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

MINI POLICA

Mini police nisu veliki izdatak i možete ih naći već od 50 kuna naviše u svim trgovinama koje prodaju sitnice za dom, velikim trgovačkim lancima te onima koje prodaju pokućstvo. Trenutno su u trendu otvorene police koje imaju samo jednu plohu koja se pričvrsti za zid, kao i male metalne koje imaju oblik kućica. Ako ste ljubitelj skandinavskog dizajna, birajte police od ploče koja je imitacija mramora i za zid je pričvršćena drvenim kožnim remenom. I svakako je bolje staviti dvije nego jednu policu koja bi se mogla izgubiti na velikoj površini zida.

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

 

Komentari