TAPETE U DOMU: odgovori na najčešća pitanja i nedoumice

Tapete su onaj dekorativni element koji definira čitav prostor i njihova uloga u uređenju je neupitna. Osim odabira pravoga uzorka koji će biti usklađen s ostatkom interijera, postoji niz “tehničkih” stavki koje biste morali znati o ovoj zidnoj oblozi kako bi ona bila savršeno postavljena i kako biste uživali godinama u pogledu na nju

 

 

U planu vam je postavljanje tapeta, no ne znate otkuda bi krenuli i pomalo ste neodlučni jer nemate iskustva s ovom zidnom oblogom? Ili ste ih već postavili no rezultat nije baš sjajan? Vjerojatno si posve opravdano postavljate niz pitanja, a mi vam, kako bi olakšali posao, nudimo odgovore na ona najčešća…

 

Foto: InDizajn

 

1. ŠTO SVE MORA UKLJUČIVATI PRIPREMA?

Ne krećite na posao ako niste priredili sve potrebne elemente. A oni su:

 • tapeta
 • ljepilo
 • kanta ili posuda za miješanje ljepila
 • libela
 • metar
 • škare ili skalpel
 • olovka
 • četka i valjak za ličenje
 • valjak za ravnanje tapeta i rubova
 • stol ili neka podloga za rezanje tapeta i nanošenje ljepila
 • krpa ili spužva

Dakle, svakako odaberite tapetu i potreban materijal i onda krećite na posao. Jer, moglo bi vam se dogoditi da majstor dođe i da vam nešto nedostaje a to ne možete tako lako nabaviti u sat-dva. Također, priprema uključuje i spremne zidove – očišćene, suhe i poravnane. Ako ste namjeravali pobojati i strop, učinite to svakako prije tapeta jer tako ne postoji mogućnost da vam slučajno koja kapljica boje padne na svježe postavljene tapete.

Također, potrebno je prije kupovine tapeta izračunati njihovu količinu. Uobičajena širina tapete je 53 cm i dužine 10 m, što je dovoljno za pet četvornih metara površine. Pomnožite opseg prostora s visinom prostora a zatim podijelite taj dobiveni broj kroz pet i dobit ćete potreban broj rola. Površinu prozora i vrata uračunajte u površinu zida i to će vam pokriti gubitak materijala zbog rezanja (što je važno kod većih uzoraka s naizmjeničnim poklapanjem).

 

Foto: Darko Mihalić

 

2. TAPETE NA TAPETE – JE LI TO MOGUĆE?

Da, moguće je! Osim ako su podloga vinilne tapete. Prilikom postavljanja tapeta na tapete treba paziti na nekoliko stvari. Trebate prije svega provjeriti koliko je slojeva tapeta već na zidu. Ako ih je više od tri, tada se novi sloj ne preporučuje. Isto tako, provjerite u kakvom su stanju postojeće tapete. Ako su već djelomično odlijepljene ili se lako gule sa zida, onda ih je bolje u potpunosti ukloniti i staviti nove tapete. Ako ustanovite da možete lijepiti novi sloj, popravite bilo kakve nesavršenosti. U slučaju da se na mjestu spajanja starih tapeta one malo odvajaju, potrebno ih je ponovno zalijepiti.

Ako postoje, mjehuriće zraka na starim tapetama izrežite, pustite zrak i zatim ih ponovno zalijepite na pozadinu. Oštećenja na tapeti (udubine i rupice) također popravite slojem žbuke ili sredstvom za popunjavanje zidova.

 

Foto: Siboney

 

3. KOJE LJEPILO ODABRATI?

Pazite prilikom odabira ljepila, jer morate nabaviti ono koje odgovara baš toj vrsti tapeta. Postoje papirnate, tekstilne, vinilne, s reljefnim otiskom i flis tapete i za njih adekvatna ljepila. Svako ljepilo na svojoj poleđini ima navedeno za koji tip tapeta je namijenjeno, a neka od njih prikladna su za više vrsta tapeta. Načelno, vrijedi pravilo da se za lakše papirnate tapete koristi razrijeđeno ljepilo, a za one teže gušće ljepilo. Svakako se držite uputstva na pakiranju ljepila.

 

Foto: Wallpapersafari

 

4. MOGU LI SE STAVLJATI U KUPAONICU?

Tapete su hit u svakoj prostoriji doma, no nevoljko ih se odlučujemo postaviti u kuhinju i kupaonicu. No, definitivno ih možete postaviti i tamo, unatoč velikoj količini vlage koja je prisutna u ovim prostorijama. Strah od vlage i bubrenja tapeta te njihova odljepljivanja sasvim je opravdan. Međutim, pravi model tapeta odoljet će i tome. Potrebno je samo naći tapete koje su namijenjene isključivo za kupaonice.

Foto: Ideal Home

 

5. TAPETE SE ODLJEPLJUJU I NERAVNE SU… U ČEMU JE PROBLEM?

Prije svega, moguće je da podloga nije dobro pripremljena. Zid na koji stavljate tapete trebao bi biti gladak, očišćen od neravnina, rupica i prljavštine. Površina bi trebala biti sasvim glatka, a zid posve suh. Morate pričekati da se zidovi nakon saniranja i prije lijepljenja tapeta u potpunosti osuše, naročito ako ste punili udubine i rupice ili gletali cijeli zid.

Problem može biti i u neadekvatnom ljepilu. Kako bi tapete bile dobro postavljene i bez ikakve greške, preporučuje se da ih postavljaju dvije osobe jer je teško jednoj osobi paziti na sve detalje i biti savršeno precizan.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

6. JE LI OK NARUDŽBA PUTEM INTERNETA?

Kao i kod svih drugih narudžbi, pazite da to budu provjerene stranice ili brendovi. Najbolje je naručivati s poznatih stranica online prodaje ili direktno preko web shopa samog brenda. Svaki dobar web shop ima i sve potrebne specifikacije o tapeti, načinu postavljanja kao i tablicu koja izračunava koliko vam je rola potrebno. Provjerite svakako plaćate li poštarinu i možete li vratiti role nakon što otvorite pakiranje te dobiti povrat novca.

I imajte u vidu da uzorak koji vidite na internetskoj stranici može biti u malom raskoraku od stvarne slike. Monitori računala ne mogu posve realno prikazati uzorak tapete. Ako želite biti posve sigurni, a postoji ta mogućnost, naručite mini uzorak tapeta koji dođe 20-ak kuna.

 

 

 

 

 

Komentari