PETROKOV DONOSI NOVITETE SA SAJMA U BOLOGNI: upoznajte se s trendovima u svijetu keramike

Unatoč novim vrstama obloga, keramičke pločice neprikosnoveni su klasik i dalje broj 1 u odabiru podnih i zidnih obloga. I to ne samo u kupaonicama i kuhinjama – sve češće ih viđamo i u hodnicima i ostalim prostorijama doma.

 


Najpoznatiji i najveći sajam keramike i sanitarija CERSAIE u Bologni pravo je mjesto gdje se mogu vidjeti noviteti kao i nadolazeći trendovi što je zanimljivo ne samo proizvođačima, zastupnicima i dizajnerima, nego i svima koji žele opremiti ili obnoviti svoj dom. Kupaonice i kuhinje, na čijim podovima i zidovima je keramika još uvijek najčešći odabir, visoko funkcionalne su prostorije te želimo kvalitetu materijala, ali i postizanje estetike.

Pored toga, keramika danas ima puno širu primjenu. Trendovi naime donose keramiku i u ostale prostorije doma, pa ih tako sve češće viđamo u blagovaonicama, dnevnim boravcima, hodnicima, ali i spavaćim sobama.

Foto: Petrokov

Danas su podovi apartmana i kuća za odmor obloženi u većini slučajeva upravo keramikom, a razlog se krije u njezinoj otpornosti, trajnosti i lakoći održavanja.

U suradnji s tvrtkom Petrokov donosimo vam trendove u keramici viđene na sajmu u Bologni kako bismo vas inspirirali za vaše životne prostore, vikendice, urede, terase i balkone. Uživajte, između ostaloga, u divnim bojama, teksturama i uzorcima kao i načinima slaganja! I potražite u prodajnim salonima Petrokova neke od onih modela koji su vam se naročito svidjeli.

Foto: Petrokov

 


NAGLASAK JE NA LUKSUZU I UDOBNOSTI DOMA

Moderni način života prepun stresa i obaveza pojačao je želju da naši domovi budu mjesto još veće ugode i opuštanja. Tako su kupaonice postale privatne i intimne oaze mira, poput kućnih spa centara, pa proizvođači keramičkih pločica nastoje kreirati obloge koje bi doprinijele tom dojmu.

A uz udobnost uvijek nekako ide i mala doza luksuza, zar ne? Luksuz i atmosfera hotelskih soba i apartmana uvelike je prisutna i uređenju kupaonica. Keramika visokog sjaja, sa zlatnim, bakrenim ili srebrnim premazima te uzorkom mramora bila je uvelike zastupljena na sajmu u Bologni.

Foto: Cersaie

No, među njima ipak dominira mramor koji je očito nepresušna inspiracija koja će još dugo potrajati. Kako su nam otkrili iz Petrokova, čiji su djelatnici posjetili sajam, mramor prošaran zlatnim žilama i ove godine je neizostavni detalj CERSAIE koji dominira svojom ekstravagancijom.

Foto: Cersaie

 


ZEMLJANI TONOVI I ŠUMSKA ATMOSFERA

Nasuprot luksuzu stoji još jedan od velikih trendova. Inspiracija prirodom i želja za organskim oblicima prisutnija je nego ikad u interijerima. Kako dizajneri savjetuju da stilove treba kombinirati, a ne samo inzistirati na jednom, tako se luksuz i elegancija savršeno sljubljuju s prirodnim materijalima i motivima kao i dekorima koji oponašaju prirodne materijale – mramor, drvo, kamen…

Foto: Cersaie

Ovogodišnji CERSAIE ostat će svima u sjećanju po bojama prirode, prije svega zemljanim tonovima koji će donijeti pored prirodnog štiha i toplinu i ugodu, ali i zelene koja će osvježiti prostor. Atmosfera svježine i prozračnosti koje stvaraju dojam kao da je priroda ušla u interijer jedan od je velikih trendova u uređenju doma.

Stoga ne čudi oduševljenje koje su izazvale pločice bogate teksture i reljefaste površine kao i pločice velikih dimenzija cvjetnog uzorka s daškom japanskog dizajna i tradicije. Pored ovakvih motiva i boja imate dojam kao da se nalazite u zelenoj šumi ili na cvjetnoj livadi!

 

Foto: Petrokov

 


MAKSIMALNO VELIKI I POSVE MALI FORMATI

Kada pomislite da ne može veće i glomaznije, proizvođači vas uvijek ugodno iznenade. I dalje dominiraju maksimalno velike dimenzije keramičkih pločica, no na ovogodišnjem sajmu su viđene i veće od 400 cm!

Takve velike dimenzije idealne su za veće prostorije, kao i eksterijere poput terasa.  Veće dimenzije pločica s tek vidljivim fugama ili sasvim bez fuga, što je također jedan od trendova u načinu postavljanja, stvaraju kontinuitet površine i još povećavaju prostor. Reduciranje fuga pomaže uvelike u tome.

Foto: Cersaie

Pored maksimalno velikih, dominiraju i pločice vrlo malih dimenzija koje krasi zanimljive geometrijske linije, nerijetko sjajna i sedefasta površina kao i neuobičajeni oblici – pravokutnika u vidu metro pločica, heksagona i mozaika te tzv. 3D pločica koji izgledaju poput umjetničkih dijela.

Sajam u Bologni pokazao je kako pločice velikih i malih formata čine savršenu kombinaciju te u potpunosti mijenjaju interijer.

Foto: Cersaie

GERUNG SPAJANJE PLOČICA

Izbočeni dijelovi zidova na uglovima, primjerice kod ugradbenih vodokotlića ili prozorskih klupica, sve do nedavno imali su spojene rubove lajsnama odnosno profilima. No, na sajmu su dominirali tzv. gerung spojevi koje neki zovu i kantno spajanje pločica. Umjesto profilima, pločice se spajaju jedna na drugu, a prethodno se režu pod kutem od 45 stupnjeva, što čini rubove jedva primjetnim i donosi veću dozu elegancije.

Foto: Cersaie

 


PROMO

Komentari