Šest trendova u uređenju balkona i terasa: više užitka, opuštanja i intime

Današnji balkoni i terase sve manje su mjesta za odlaganje stvari i sušenje rublja a sve više produženi dnevni boravci u kojima volimo boraviti tijekom cijelog dana – objedovati, ispijati kavu, odmarati se. Stoga je njegov izgled itekako bitan…

 

 

 

MALI EKO POVRTNJAK

Eko trend načina života ogleda se i na balkonima. Oni postaju prava mali zeleni vrt jer smo s vremenom otkrili da u teglama, drvenim sanducima, žardinjerama i vertikalnim vrtovima pričvršćenim za zidove možemo saditi ne samo cvijeće, nego i začine te povrće i voće. Na gradskim balkonima uspijevaju jagode, ribiz, limuni, rajčice, krastavci, zelena salata, peršin, paprika, mrkva…

 

Pinterest

 

CRNA BOJA

Prvo se pojavila siva, zatim antracit siva. One su stvorile dobar teren za ulazak crne na velika vrata u eksterijere. I to ne samo na namještaj od metala, nego i drveta. Sve češće možemo vidjeti drvene garniture u crnoj boji. Pored namještaja, u crnom ruhu dolaze i stolići, nerijetko onakvi klub stolići kakve bismo stavili u dnevni boravak, zatim dekori poput jastuka za sjedenje i onih ukrasnih. Posljednji hit su podovi u crnoj boji – bilo da je riječ o pobojanom betonu, keramici, tepihu ili pak drvenim gredama. Pored toga, ako je riječ o lođi, bočni zidovi se također bojaju u crnu.

 

Sandra Šimunović/PIXSELL

 

PASTELNO ŠARENILO

Paralelno s crnom, na nemalom broju balkona i terasa vlada pravi mali šareni koktel sastavljen uglavnom od pastelnim nijansi ljubičaste, žute i ružičaste. To su trend boje za moderne eksterijere ove godine. Ovakvo uređenje je vrlo lako postići, bez mijenjanja namještaja. Dovoljno je staviti puno teglica s cvijećem koje najčešće cvate upravo u pastelnim bojama. I vaš makeover je – gotov!

 

meinfeenstaub.de

 

PERGOLA

Drvene nadstrešnice ravnog krova opet su postale popularne. Pored drvenih, sve češće se proizvode i one od metala te kvalitetne plastike, u što se možete uvjeriti ako bacite pogled u našu galeriju fotografija. Pergole su idealne za terase te ih možete napraviti kao samostalan element ili pak ‘nasloniti’ na kuću. Također, noviji trendovi donijeli su i mogućnost da ugradite metalne vodilice koje će pomoći pomicanje platnenog krova. Ako želite biti posve u skladu s prirodom, zasadite neku puzajuću biljnu vrstu koja će napraviti zeleni krov.

 

Outdoor Living Today

 

DORUČAK, RUČAK, VEČERA

Na terasama se danas, u proljetno-ljetnoj sezoni boravi po cijeli dan. One ne služe samo za popodnevnu kavu ili večernje opuštanje uz piće, nego i za objed. Doručak, ručak i večera odvijaju se na terasi ili balkonu. Pa čak i kad je on vrlo malih dimenzija, kao što vidite na fotografiji ispod. Sve potrebno je stalo, a nedostaje još samo roštilj… No, električni roštilji su pravo rješenje za male prostore. Od znatiželjnih pogleda možete se skloniti zelenilom i drvenim pregradama tako da nesmetano možete uživati u svojoj dnevnoj zoni na otvorenom….

 

Joelicari

 

VEĆA DOZA INTIME

Ovisno o njihovu položaju, balkoni i terase služe nam istovremeno kao način da promatramo što se događa u našoj okolini, kako se odvija život na ulici, u prirodi… ali i kao naša mala oaza u kojoj želimo biti zaklonjeni od pogleda susjeda. Intima i privatnost je ono što se sve više želi istaknuti u uređenju ovog prostora. Zbog toga često sadimo cvijeće i bilje koje rastući postaje zeleni paravan kojima postajemo nedostupni znatiželjnim pogledima. Tu su i detalji poput jastuka, prekrivača, odabira boja…. kojima to možemo postići.

 

Heimhelden.de