Predivan “hygge” stan: savršen spoj funkcionalnosti i estetike

Dizajnerice Viktorija Vitkovska i Viktorija Stupak dizajnirale su fantastičan interijer površine 49 četvornih metara inspiriran skandinavskim stilom u kojem su nastojale unijeti ravnotežu između funkcionalnosti, komfora i estetike

 

 

Glavna ideja preuređenja ovog projekta kojeg potpisuju dizajnerica Viktorija Vitkovska i Viktorija Stupak bio je stvoriti ugodan i svijetao stan koji će istovremeno biti maksimalno funkcionalan i s velikom dozom estetike. Vlasnici su prije svega željeli da stan bude prilagođen njihovom stilu života, ukusima te odiše toplom, živahnom i profinjenom atmosferom.

„Naš zadatak je bio stvoriti istinski udoban skandinavski interijer bez nepotrebnih komada namještaja, dekora i detalja i uklopiti sve što nam je potrebno na maloj površini od 49 četvornih metara, održavajući ravnotežu između funkcionalnosti i estetike,“ ističu dizajnerice.

Zatečeno stanje bio je tlocrt od nekoliko zatvorenih pravokutnih prostorija, koje su izgledale male i mračne. Kako bi se prostor ispunio prirodnim svjetlom i učinio otvorenijim i slobodnijim, uklonjeni su neki od zidova u stanu te se balkon pretvorio u dio dnevnog boravka, koji je bio premalen za sve potrebne sadržaje i laganu prohodnost. Kuhinja je sada dio dnevne zone, ali djelomično odvojena od boravka sa staklenom pregradom. Tako se ne opterećuje unutrašnjost, a ipak se stvara lagana, ali primjetna granica između prostorija. Sav namještaj, uključujući i police dizajnerice su same osmislile i dale izraditi kod stolara.

Uz pomoć dekora, uglavnom skandinavskih proizvođača, nastojala se stvoriti hygge atmosfera koja se vlasnicima jako sviđa. Dodatna zanimljivost u prostoru je zid u boravku, iza tv-a, obložen parketom, što je, objašnjavaju dizajnerice, bila jedna od metoda prostornog planiranja. Tako se boravak po načelu sličnih nijansi povezao s blagovanjem koje ima sličnu boju zida.