LJEPOTICA LOTA: adaptacijom stare kamene kuće u biokovskom selu nastala je predivna kuća za odmor

Predstavljamo vam kamenu kuću podno Biokova koja nas je oduševila svojom vanjštinom, ali i svim sadržajima kojima ima te prekrasnim pogledom na more.

 


Na makarskoj rivijeri, ali u onom njezinom manje napučenom dijelu, na padinama Biokova, svake godine niču nove, prekrasne kamene kuće s kojih se pruža prekrasan pogled na more i okolnu prirodu. Bez obzira jesu li to male kućice ili pak one koje s razlogom nose ‘titulu’ vile, svaka je vrijedna pažnje, i to prije svega jer izvrsno spaja staro i novo te nudi sadržaje za ugodan i opušten odmor.

Foto: Dea Photography

Takva je i vila Lota koja se smjestila podno Biokova, u selu Bast, dva kilometra istočno od Baške vode, poznate turističke destinacije. Dakle, kada ste željni mora, plaža i svog tog ljetnog šušura karakterističnog za turistička mjesta na obali, onda se spustite do Baške vode.

A kada želite uživati u tišini i prirodi te iskusiti malo autentičnog štiha dalmatinskog sela i kupati se u privatnosti jednog od dva bazena, tada se povučete u Lotu. Vila naime ima dva bazena – unutarnji i vanjski s kojeg se pruža neprocjenjiv pogled na morsko plavetnilo.

Foto: Dea Photography

Za ovakav luksuzan izgled vile bilo je potrebno sedam godina adaptacije za koju je prije svega zaslužan vlasnik Matejas Jozipović te dizajnerica Marija Sablić i njezin Studio interijer Manisa.

„U kuću je utrošeno tisuće sati rada, ali s ljubavlju. Ova kuća  i njezina adaptacija su divan primjer kako se odnositi prema starini i precima te primjeri da se sve može, kada voliš ono što radiš“, kaže nam vlasnik.

Foto: Dea Photography

Vila Lota se ssatoji od tri etaže koje zauzimaju ukupnu površinu od 150 četvornih metara. Na prvoj etaži nalazi se unutarnji, grijani bazen sa saunom. Od njega vode stepenice na drugu etažu na kojoj je veliki dnevni prostor – kuhinja, blagovaonica i boravak koji služi za druženje i gledanje TV-a.

Iz dnevnog prostora pruža se predivan pogled na more i prirodu. Polukružne stepenice iz ovog prostora vode na treću etažu gdje se nalaze dvije spavaće sobe s kupaonicama.

Foto: Dea Photography

Polukružne bijele stepenice bile su poseban izazov jer su osim funkcionalnosti morale biti i dekorativne te privlačiti svojim izgledom budući da se nalaze u sredini dnevnog prostora, između blagovaonice i boravka.

Foto: Dea Photography

I spavaće sobe su bile izazov za vlasnika budući da se nalaze u potrovlju i da je trebalo maksimalno iskoristiti prostor ispod kosina te rasporediti sve potrebne sadržaje i pritom ostaviti mjesta za nesmetano kretanje.

Foto: Dea Photography

Posebnost ovih dviju spavaćih soba je u tome da nemaju klasičnu kupaonicu, nego svaka od njih ima walk-in tuš te umivaonik u sklopu sobe, dok je mali toalet sa školjkom u odvojenom prostoru unutar sobe.

Foto: Dea Photography

I ovdje dio prozora pruža divan pogled na more i otok Hvar, a dio na Biokovo, za koje se kaže, kako nam je otkrila dizajnerica Marija Sablić, da je planina s korijenom u moru.

„U ovom interijeru sve je bilo izazov i s mnogo prepreka, mnogo mjera koje nisu standardne, no na kraju je sve zadovoljilo funkciju i estetiku“, kaže Marija Sablić čiji je studio bio zadužen za uređenje vile, uključujući i nacrte za namještaj po mjeri, kao i projekt mikrolokacija rasvjetnih tijela te tlocrt vode i struje.

Foto: Dea Photography

„Interijer je moderan, ravnih linija i imamo super spoj starine i suvremenosti. Interijer ne prkosi vanjskom dijelu kuće, željeli smo da bude nepretenciozan nego smo ga pustili da dominira“, ističe vlasnica dodajući kako su vlasnici s velikom ljubavlju bili zainteresirani i angažirani oko svakog detalja u kući.

Foto: Dea Photography

 

 

Komentari