STVARANJE MODERNOG DOMA: prijedlog uređenja interijera u središtu Zagreba by Mirjana Mikulec interijeri

Vlasnici su željeli da njihov stan u staroj zgradi u centru Zagreba bude modernog koncepta, ali i da istovremeno zadrži duh autohtonog. Pogledajte kako su arhitekti i dizajneri iz studija Mirjana Mikulec odgovorili na ovaj zahtjev i inspirirajte se za svoj budući dom

 

 

Stare zgrade u gradskim središtima, koje često nazivamo i historicističkima, nerijetko kriju ne samo vrlo zanimljive i originalne, nego i moderne interijere. Takav će biti i trosobni stan od 100 četvornih metara čiji prijedlog uređenja vam donosimo i koji je sada u fazi izvedbe. Vlasnici, sredovječni par, angažirali su studio Mirjana Mikulec interijeri u želji da njihov novi dom u strogom centru Zagreba, u zgradi građenoj krajem 19. stoljeća bude moderna i funkcionalna oaza.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Pored želje da stan ima spavaću sobu s garderobom, zasebnu gostinjsku sobu te dnevni boravak s blagovaonicom, vlasnici su željeli suvremeni dizajn ali da se ipak zadrži karakter i duh prostora, ali ne kroz uređenje nego kroz poštivanje originalnog tlocrta.

 

IDEJNO RJEŠENJE – TLOCRT / STUDIO MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Tako će stan, prema idejnom rješenju, zadržati dvostruki ulaz, što je bila praksa u starogradskim stanovima. Jedan od ulaza, koji je nekoć uglavnom koristila posluga (to mu je bila namjena), vodi u hodnik, a drugi direktno u dnevni prostor, odnosno nekadašnji salon.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Također, vlasnici su poželjeli da visina stropa ostane ista odnosno da se ne spušta te da se zadrže veliki i masivni unutarnji otvori kao i anfilada tj. prolaznih soba – koncept kojim se iz jedne prostorije ulazi u drugu. Plan je da se postojeći unutarnji otvori daju restaurirati.

Kako se maksimalno poštivao originalni tlocrt, tako je i kupaonica ostala na sadašnjoj poziciji i u nju se ulazi iz kuhinje.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Nekoć je to bila soba za poslugu, ali je u međuvremenu postala kupaonica. Novim vlasnicima ovakav koncept nimalo ne smeta jer ih samo dvoje živi u stanu, a za goste postoji toalet u koji se ulazi iz hodnika.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Arhitekti Studija Mirjane Mikulec su predložili da kuhinja, kako bi se vizualno odvajala od sadržaja koji vode iz nje (kupaonicu i ostavu s vešerajem), bude u s jedne strane obložena drvenim panelom  koji će djelovati kao zid, a istovremeno će imati skrivena vrata unutar sebe koja će biti jedva vidljiva.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Predloženo je da se većina namještaja radi po mjeri, a dominantne boje će biti bijela, bež, siva i crna koje će donijeti moderni štih. Pored drva, uzorci koji će biti prisutni u interijeru su terazzo i mramor.

 

 

 

 

Komentari