STVARANJE SPAVAONICE U MALOM STANU: jednosobni stan od 42 kvadrata dobio je dodatnu prostoriju

Stan u zgradi građenoj prije više od 100 godina imao je jednu manu koju je novi vlasnik odlučio ispraviti. Centralnu i ustvari jedinu prostoriju pregradio je i stvorio zasebnu spavaonicu s garderobom. Pogledajte rezultat!

 

 

 

U prekrasnoj staroj zgradi u Stockholmu, građenoj 1917. godine nalazi se stan od 42 kvadrata u koji vas vodimo. Visoki stropovi i veliki otvori daju posebnu draž ovome prostoru, no svojim tlocrtom on je bio posve neprilagođen suvremenom načinu života. Pored kuhinje i kupaonice, stan je imao samo jednu veliku prostoriju koja je služila kao dnevni boravak i spavaća soba.

 

 


Novi vlasnik to je odlučio promijeniti, u želji da ima odvojen prostor za spavanje. Kako je budžet bio ograničen, najjednostavnija opcija bila je pregrađivanje jednog kutka sobe. Posebnost pregrada jest da su s vanjske strane, prema ostatku prostorije, djelomično pretvorene u police pa je tako dodatno iskorišten prostor. Drugi dio pregrada napravljen je od prozirne staklene cigle.

Foto: Planete Deco

Bolje rješenje svakako bi bilo smjestiti spavaću sobu na mjesto kuhinje, no seljenje kuhinje odnosno instalacija poskupilo bi znatno troškove adaptacije. Kuhinja je tako ostala na starom mjestu, ali je zid koji ju je dijelio od boravka srušen. Tako se stvorio otvoreni dnevni prostor koji ovako izgleda znatno veći nego što jest te je bilo moguće staviti veći blagovaonski stol.

Foto: Planete Deco

Spavaća soba dobila je potrebnu svjetlost kroz vrata, ali i putem zida od staklene cigle. Veliki saveznik u zahvatu pregradnje stanu su bili veliki vanjski otvori koji pružaju obilje prirodne svjetlosti pa prostor izgleda prozračno.

Pored polica na zidovima spavaonice, posebnu draž prostoru daju druge podne i zidne obloge – stari drveni podovi, zidovi od opeke te ožbukani zidovi u hodniku.

 

Komentari