SAVRŠENO ISKORIŠTENIH 30 KVADRATA: preuređenje malog jednosobnog stana

Mali jedosobni stan nedavno je preuređen. Nadahnite se dobrim idejama kako iskoristiti maksimalno prostor te pronaći mjesta za odvojen spavaći dio!

 


Mali ulazni prostor s jedne strane vodi do male kupaonice a s druge do centralne i jedine prostorije u stanu u čijem se dnu, pregrađen policama i ormarima nalazi spavaći dio, dok ostatak sobe čini kuhinja, stol za blagovanje i sofa.

Otprilike tako bi izgledao kratki opis tlocrta malog jednosobnog stana od 30 kvadratnih metara u Parizu.

Foto: BCDF Studio

Uređenje ovog jednostavnog i kompaktnog interijera potpisuje francuski studio Daaa kojeg su angažirali novi vlasnici. Željeli su potpunu adaptaciju prostora s obzirom da je on bio u vrlo derutnom stanju.

Također, adaptacijom su željeli imati zaseban ležaj te tako izbjeći sofu kao mjesto za spavanje.

Foto: BCDF Studio

Dizajneri su to riješili tako da su donji dio prostorije odvojili za spavaći dio, a kao pregrade poslužile su police i ormar. Ova kombinacija pokazala se kao dobitna: uski dugački ormar poslužio je kao prostor za skladištenje, a police za odlaganje knjiga i dekoracija.

Police su spriječile potpuno zatvaranje prostora, koji je ionako skučen – ovako, s njima, sve izgleda prozračnije, a odvajanje je postignuto.

Foto: BCDF Studio

Kada je potrebna veća privatnost, dovoljno je samo navući bež zavjese od gustog, nepropusnog materijala, koje idu uz police. Kako bi bilo dovoljno prostora za pohranu, duž cijelog zida uz krevet nalaze se ugradbeni ormari.

Foto: BCDF Studio

Dodatni krevet, za goste, osiguran je u dnevnom prostoru jer sofa ima mogućnost razvlačenja u ležaj. Ostatak dnevnog prostora čini mala kuhinja u obliku slova L i mali blagovaonski stol sa stolicama.

Dio svjetlosti u dnevni prostor dolazi iz velikih balkonskih vrata iz spavaćeg dijela – zato je dobro što taj dio nije pregrađen gipsanim zidom. To omogućava da tijekom dana dnevni boravak i kuhinja imaju dovoljno dnevne svjetlosti.

 

 

 

 

 

Komentari