NEPROLAZNI ŠARM KLASIKE: uređenje prizemlja stare obiteljske kuće

Stara obiteljska kuća u nizu uređena je po uzoru na gradske kuće kakve možemo vidjeti u New Yorku. To je bila velika želja vlasnika, mladog para, a dizajneri iz Shoko Studija su im ispunili želju.

 


Prizemlje obiteljske kuće u nizu površine je 65 četvornih metara i u njemu su se prije renovacije nalazili hodnik, kupaonica i tri manje prostorije te ostava. Sada su te tri prostorije povezane u jednu cjelinu rušenjem zidova i postavljanjem staklenog zida.

Stvorena je otvoreni dnevni prostor koji je povezan s hodnikom. Uski i duguljasti ulazni prostor koji vodi do svih prostorija tako je dobio više svjetla i izgleda znatno ljepše i elegantnije. Hodnik je djelomično odvojen od dnevne zone velikim ormarom koji je izvrstan za pohranu.

Prostor je temeljito renoviran, a iduće godine na red dolaze i tri spavaće sobe na katu. Tijekom adaptacije mijenjane su instalacije, obnovljeni podovi i zidovi te stavljene nove obloge – keramika i parket. Nakon toga došao je namještaj te detalji.

Foto: Krzysztof Bobrowicz

NEOBIČAN RASPORED U OBITELJSKOJ KUĆI

Raspored unutar dnevnog prostora funkcionalan je ali i malo neobičan, no odraz je želje vlasnika koji su htjeli veliku i prostranu blagovaonicu. Tako bi mogli primiti puno gostiju, i da ta soba može imati privatnost kada netko od njih u njoj radi.

Tako su kuhinja i dnevni boravak u jednoj prostoriji, a u drugoj, odijeljenoj staklenim vratima s crnim metalnim profilima, blagovaonica. Pored toga, vlasnicima se činilo da bi prostor sadašnje blagovaonice, budući da je manje površine, bio i manje adekvatan za boravak koji ipak treba veću komociju.

Foto: Krzysztof Bobrowicz

UGOĐAJ STARIH KUĆA U NEW YORKU

Vlasnicima su se sviđale stare kuće u nizu, kakve se mogu vidjeti u New Yorku, posebno Brooklynu. Svoje su želje iznijeli pred dizajnere koji su uspjeli odabirom svih elemenata stvoriti takav ugođaj. Drveni parketi slagani u riblju kost doista izgledaju stari nekoliko desetaka godina, a vintage keramičke pločice koje tvore mozaik i samo pojačavaju taj dojam.

U tome im pomažu štukature na zidovima, prljavo bijela kuhinja s lajsnama na rubovima kao i odabir boja – zelene, crne, bijele i smeđe. Tako je stvoren interijer koji odiše klasikom, ali na moderniziran način. Nekoliko elemenata u prostoru gradi kontrast na svijetloj pozadini – to su tamni akcenti kao što su crni kuhinjski otok ili blagovaonski stol te zelena na zidovima.

Foto: Krzysztof Bobrowicz

 

Komentari