KAKO DO DRUGE SPAVAĆE SOBE: dvosobni stan mlade obitelji nudi jako dobro rješenje

Vlasnici stana od 55 kvadrata u Melbourneu, koji su očekivali svoje prvo dijete, željeli su postojeći prostor s jednom spavaćom sobom pretvoriti u interijeri prilagođen potrebama mlade obitelji – dodavanjem zasebnog prostora za spavanje

 

 

 

Smješten u staroj zgradi, građenoj između dva svjetska rata, stan u Melbourneu pokazao se nedovoljno funkcionalnim za par s malim djetetom. Površina od 55 kvadrata bila je sasvim dovoljna da zadovolji potrebe dvije osobe jer se prostor sastojao od dnevne sobe povezane s kuhinjom, spavaće sobe, hodnika i kupaonice. No, dolaskom djeteta ukazala se potreba za dodatnom spavaonicom, a ideju kako to osmisliti potražili su u studiju Clare Cousins Architects.

 

 

Ujedno, ovo je bila prilika i da se cijeli stan obnovi i to uz ograničen budžet. Budući da su vlasnici ljubitelji jednostavnosti i minimalizma, glavna inspiracija arhitektima bila su tradicionalne japanske kuće. Tako je nastala nova, mikro spavaća soba za roditelje širine i dužine dva metra unutar dnevne sobe, u cijelosti, izvana i iznutra, presvučena šperpločom.

Mini sobica funkcionira kao kubus povišen na podest i odvojen od spavaće sobe kliznim vratima. U sklopu kubusa nalazi se i otvorena polica, a sa strane kojom vodi u hodnik, i ormari za pohranu.

Foto: Lisbeth Grosmann

Kraj kubusa je ulazak u drugu spavaću sobu koju su vlasnici ustupili djetetu jer ima više prostora za igru i jednoga dana radni stol. Također, soba od 12 kvadrata bit će dovoljno velika ako se obitelj proširi.

Arhitekti su dodatno iskoristili malu veću visinu stropa te u prostoru dnevnog dijela, iznad dijela kuhinje napravili mezanin koji je praktična platforma za goste koji prespavaju kod njih. Također, mezanin služi kao dodatno spremište.

Foto: Lisbeth Grosmann

Ostatak dnevne zone čini kutna garnitura i klub stolić, stol za blagovanje te kuhinja.  Kupaonica je, kao i ostatak interijera, opremljena jednostavno, s bijelim keramičkim metro pločicama, od kojih je nekoliko pozlaćeno kako bi prostorija dobila na stilu.

 

Komentari