MALE DIMENZIJE, PUNO SJAJNIH IDEJA: stančić od 33 četvorna metra koji nas je oborio s nogu

Ovo je jedan od onih stanova čije ideje vrijedi prekopirati ako raspolažete malim interijerom, stanom za najam ili pak apartmanom. Unatoč skučenom prostoru s kosim krovom, ovdje je dobrim idejama izvučen maksimum

 

 

Vodimo vas u prekrasan mali stan od 33 kvadrata u madridskoj četvrti Malasaña koji osvaja svojom toplinom, prozračnošću, detaljima te super rješenjima za mali prostor.

Fayette Proper i Margarita Before iz španjolskog dizajnerskog Equipo Nimú doista su iz prostora izvukli maksimum. U tome im je veliki saveznik bila činjenica da je riječ o stanu za najam, tako da nije bilo potrebno stvoriti što više skladišnog prostora. Stoga je ovaj interijer izvrsna inspiracija svima koji žele iznajmiti na duže ili kraće stan ili primjerice apartman na moru. Isto tako, stan je vrlo dobar primjer kako mladi ljudi mogu urediti svoj prvi dom uz ograničen budžet.

Evo kako se postigla prozračna atmosfera u stanu, dovuklo u njega više svjetlosti te osmislio namještaj:

 


RUŠENJE ZIDOVA

Stan se nalazi na posljednjem katu jedne stare zgrade u Madridu i bio je u prilično derutnom stanju. Imao je dvije prostorije koje su sada spojene u jednu. Odvojene, djelovale su još manje i zagušenije. Dizajneri su djelomično srušili zid koji je dijelio spavaonicu od druge prostorije koja ima ulogu mini dnevne zone. Ostavljeno je mjesto za prolaz, ali bez vrata te jedan okvir unutar zida koji podsjeća na prozor. Isti postupak je ponovljen kod kuhinje.

“Svi zidovi sada su bijeli, što prije nije bio slučaj. Tako se omogućio protok svjetlosti, stan izgleda znatno veće i prozračnije”, ističu dizajnerice.

Foto: Alice Macias

 

SVIJETLI POD

Pod je vapio za promjenom, a dizajneri su odabrali vrlo svijetlu nijansu sivog laminata. Tako se pod obnovio, a prostor dobio više svjetlosti i stvaranje dojma čistoće. Dio poda zaštićen je tepihom, ali vrlo slične nijanse. No, tepih ima uzorak što ga ipak čini vidljivim na laminatnoj podlozi.

 


KLUPA-POLICA

Da bi stan bio funkcionalan, bilo je potrebno osmisliti kutak za blagovanje te policu za odlaganje sitnica. Dizajneri su dali izraditi po mjeri usku dugu klupu koja s jedne strane služi kao mjesto za sjedenje za s druge za odlaganje stvari i dekorativnih detalja.

“U mini blagovaonici ova je klupa bila dobro prostorno rješenje. Stolica je složenija za postavljanje i zahtijeva da se stol više odvoji od zida. Stol je sklopiv i kombiniran sa starom stolicom”, otkrivaju dizajnerice.

Foto: Alice Macias

MINI NASLONJAČ I SET STOLIĆA

Umjesto jednog većeg klub stolića dizajneri su se odlučili za set dva mala okrugla stolića, s kojima je lakše rukovati. Kada ne trebaju, ili stvaraju gužvu, lako se mogu prenijeti u neki drugi dio stana.

Kako je kutak za opuštanje nezamisliv bez fotelje ili taburea dizajneri su odabrali naslonjač manjih dimenzija, bez previše materijala i spužva, a dovoljno udoban za sjedenje, dok su umjesto taburea odabrali mali tronožac.

Foto: Alice Macias

KUHINJA BEZ GORNJIH ORMARIĆA

Dizajneri su promijenili koncept cijele kuhinje kako bi dovukli više svjetlosti u prostor koji je imao samo jedan mali prozor. Bivši vlasnici imali su kuhinju smeđe boje s gornjim ormarićima, te je prostor bio jako mračan i mali.

Nova kuhinja nema gornjih ormarića, a postojeći su svijetle bež nijanse (boja pijeska). Rub radne plohe je odrezan kako bi se moglo lakše kretati prostorom.

Foto: Alice Macias
Komentari