U posjetu švedskom veleposlanstvu u Zagrebu. U vili se, pored službenih prostorija, nalazi i dom veleposlanice

Oduvijek vas je zanimalo kako izgledaju veleposlanstva, ali i domovi veleposlanika? Ovaj, u koji vas vodimo u suradnji s Mastercardom u potpunosti odiše prepoznatljivim dizajnom i atmosferom zemlje koju predstavlja. Zavirite u švedsko veleposlanstvo u zagrebačkoj vili u kojoj se nalazi i rezidencija veleposlanice Diane Helene Madunić

 

 

 

Veleposlanstvo Kraljevine Švedske otvorilo je vrata emisiji InDizajn i dizajnerici Mirjani Mikulec te smo mogli vidjeti kako izgleda unutrašnjost veleposlanstva, smještenog u modernoj vili u elitnom dijelu Zagreba. Iza jednostavnog i minimalističkog pročelja skriva se zanimljiv i profinjen interijer koji ima dvostruku funkciju.

Naime, jedan dio vile koristi se za djelatnosti veleposlanstva, dakle službene svrhe i mjesto je održavanja raznih službenih okupljanja, dok je drugi namijenjen privatnom prostoru veleposlanice, Njezine Ekselencije Diane Helen Madunić.

Kamere InDizajna imale su priliku zaviriti u jedan i drugi prostor, a sada to možete i vi.

Foto: InDizajn

 


Rezidencija švedskog veleposlanstva proteže se na 400 četvornih metara prostora koji je podijeljen na tri etaže. Na prvoj etaži je smješten privatni prostor u kojem živi veleposlanica, a sastoji se od dnevnog boravka i četiri spavaće sobe, dok su druge dvije etaže rezervirane za urede veleposlanstva.

Oba prostora i svojim unutarnjim uređenjem najbolje predstavljaju svoju domovinu Švedsku, jer odišu prepoznatljivim skandinavskim dizajnom.

Foto: InDizajn

 


“Gotovo sve u ovoj rezidenciji povezano je sa švedskim dizajnom. Prostor sadrži proizvode raznih švedskih kompanija i brendova i sve je pažljivo promišljeno kako bismo predstavili Švedsku ovdje u Hrvatskoj”, ističe veleposlanica Diane Helen Madunić te dodaje kako u Ministarstvu vanjskih poslova u Stockholmu postoji odjel koji se bavi uređenjem svih švedskih rezidencija i veleposlanstava u svijetu.

Foto: InDizajn

 


Imamo arhitekte i dizajnere koji planiraju kako će naši službeni prostori izgledati i koji namještaj će se izabrati. Dio tog odjela je i Odjel za umjetnost koji bira umjetnička djela za uređenje. Tako da je, u stvari, sve povezano sa švedskim dizajnom, švedskom poviješću i umjetnošću iz raznih razdoblja”, kaže veleposlanica Diane Helen Madunić.

Tako cjelokupnim prostorom dominiraju svijetli neutralni tonovi, prirodni materijali, bez puno detalja i boja te smirena, nenametljiva, jednostavna i topla atmosfera. Sve to je ono što švedski dizajn čini prepoznatljivim u svijetu te ga čini vrlo prihvatljivim i popularnim.

Foto: InDizajn

Kako veleposlanstvo i rezidencija pobliže izgledaju pogledajte u video prilogu te poslušajte savjete Mirjane Mikulec kako postići skandinavski dizajn u svome domu!

Pratite i dalje našu stranicu indizajn.rtl.hr jer ćemo vam u narednim danima savjetovati kako uz proizvode iz hrvatskih trgovina postići ovakav izgled u dnevnom boravku i to uz popust na plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama.

Komentari