Pronašli smo fantastičnu obiteljsku kuću u Sloveniji s prekrasnim pogledom na Ljubljansku kotlinu

Kuća poznata pod imenom DMD osvojila je javnost. Arhitektice Vesna Draksler i Tina Mikulič iz poznatog arhitektonskog studija Fabrikat projektirale su ovaj komforni dom na zemljištu uz pašnjak s prekrasnim pogledom. Vlasnici su imali dva zahtjeva: da kuća bude dovoljno prostrana kako bi obitelj i odrasla djeca mogli dolaziti u posjet te da oni mogu voditi miran život okružen zelenilom.

 


Lokacija je idealna. Smještena je u malom selu Cerklju na Gorenjskem ispod poznatog Krvavca. Velika je 238 kvadratnih metara, a izgradnja je završena 2019. Održiva je i energetski učinkovita. Vlasnici su primijetili da podno grijanje putem dizalice topline koriste samo u sanitarnim prostorijama i predsoblju i to tijekom zimskih mjeseci.

FOTO: ŽIGA LOVŠIN

Kombinacija velike glinene peći u dnevnom boravku i velikih ostakljenih stijena na južnoj strani zadovoljava sve potrebe kada je riječ o grijanju. Kuća se prirodno ventilira, a potreba za postavljanjem klima uređaja se još nije pojavila.

FOTO: ŽIGA LOVŠIN

Zbog razlike u visini terena od pet metara kuća ima dovoljno privatnosti. Projektirana je u dvije etaže pa je ulaz predviđen s gornje etaže na kojoj su smješteni garaža, dnevni boravak i kuhinja s terasom dok su spavaće sobe s kupaonicama dijelom ukopane u zemlju i direktno su povezane s vrtom.

FOTO: ŽIGA LOVŠIN

Ukopani dio kuće je od armiranom betona dok se konstrukcija kuće sastoji se od križno lijepljenih drvenih ploča za koju je iskorišteno 72 kubika drveta. Toplinska izolacija, okviri stolarije i završna obrada fasade također su od drveta.

FOTO: ŽIGA LOVŠIN

FOTO: ŽIGA LOVŠIN

Kada je riječ o interijeru primijetit ćete da dominiraju prirodni tonovi u kombinaciji s crnom. Uređenje potpisuju arhitektice koje su kuću i projektirale. Kreativnost je vidljiva u nekim neobičnim, ali funkcionalnim rješenjima poput kupaonskog bloka u sredini sobe s visećim ogledalom, pregradnog zida od metalnih šipki koji se nastavlja kao ograda stubišta ili skrivenom ljetnom kuhinjom na terasi.

U gostinjskoj spavaćoj sobi predviđen je krevet na podestu u stilu japanskih kreveta.

FOTO: ŽIGA LOVŠIN

FOTO: ŽIGA LOVŠIN

Ovaj projekt osvojio je nagradu OHS, prvu slovensku arhitektonsku nagrada prema kojoj javnost bira najbolje projekte.

FOTO: ŽIGA LOVŠIN

FOTO: ŽIGA LOVŠIN
Komentari