Praktično, nenametljivo i moderno: idejno rješenje stana za četveročlanu obitelj iz Zagreba

Studio Mirjana Mikulec interijeri napravio je idejni projekt za peterosobni stan u zagrebačkoj novogradnji, namijenjen četveročlanoj obitelji. Zahtjev vlasnika bio je da svako od djece ima svoju sobu te da interijer bude uređen moderno i jednostavno

 

 

Interijer u zagrebačkoj novogradnji od 130 četvornih metara uskoro će biti novi dom četveročlanoj obitelji, roditeljima s dvoje djece. Upravo je činjenica da je riječ o obiteljskom stanu diktirala i uređenje, koje je trebalo biti moderno, jednostavno i funkcionalno, sa što manje detalja i prostora koji bi skupljali prašinu. To su zahtjevi koje su vlasnici stavili pred arhitektonski tim Mirjana Mikulec interijera. Nisu imali želju za određnim stilom, ali su istaknuli kako preferiraju minimalizam, zatvorene ravne linije te želju da sve stvari koje ne trebaju biti vidljive budu skrivene u ladicama, ormarima, komodama. Tako bi njihov dom bio jednostavniji za održavanje i izgledao urednije i prozračnije. Kako je riječ o novogradnji, raspored je zadržan, kao i podne obloge. Jedina intervencija arhitekata jest bila u novi model zidnih keramičkih pločica još u tijeku gradnje zgrade.

 

DNEVNA ZONA

Dnevna zona otvorenog je koncepta i u njoj se nalazi boravak, kuhinja i blagovanje s izlazom na terasu. Velika površina dnevne zone omogućila je veliki blagovaonski stol i veliki ormar te otok uz kuhinju. Prevladavaju, prema želji vlasnika, neutralni tonovi bijele i sive uz dodatak bež i crnih nijansi u vidu akcenata. Predloženo je da se kuhinja, otok, blagovaonski regal i stol, tv zid te polica koja dijeli boravak od blagovanja rade po mjeri. Za kuhinjski otok kao i zidne obloge u kuhinji predložen ne laminam s uzorkom mramora, a za kuhinjske ormariće pet mat (bijele fronte) i fenix (bež fronte), dok je radna ploča od furnira.

Dio kuhinje proteže se i u blagovaonski dio, jer ormar služi djelomično kao skladište za posuđe (čaeš, tanjuri…) te za namirnice.

 

GLAVNA SPAVAĆA

Cijeli stan povezuju zanimljive i vrlo atraktivne visilice, čijem je odabiru posvećena posebna pažnja. Upravo bi rasvjeta mogla postati zaštitni znak ovog obiteljskog interijera. Predloženo je da roditeljska spavaća soba bude uređena vrlo profinjeno, u bijelim i sivim tonovima te s tapetom sa zlatnim uzorkom koji je unio eleganciju i podigao dojam.

 

DJEČJE SOBE

Dvije dječje sobe također imaju vrlo lijepu rasvjetu te su koncipirane tako da se prostor maksimalno iskoristi, a pritom ne zaguši velikim komadima namještaja idetaljima. Stoga je osmišljen, pored ormara, dodatni prostor za pohranu u vidu visećih ormarića, polica, kutija… Za to je iskorišten prostor ispod prozora – radna zona produžena je od zida do zida i u njoj se skrivaju elementi za skladištenje.

 

 

RADNA + GOSTINJSKA SOBA

Stan je imao tu privilegiju da se jedna prostorija iskoristi kao gostinjska. U nju je stavljen dodatni sadržaj – radni kutak, te sada služi i kao radna soba. Soba u dominantno sivim tonovima, s frontama ormama u uzorku betona opremljena je vrlo jednostavno, s namještajme po mjeri i sofom koja se može razvući u ležaj za goste. Ovaj dio stana zamišljen je kao privatni kutak u koji se mogu zavući vlasnici kada žele malo privatnosti.

 

HODNIK

Hodnik je stilska kombinacija modernog, skandinavskog i elegancije. Razigrane vješalice izvrstan su kontrapunt uskom minimalističkom cipelaru asktetskih linija te ugradbenom ormaru s frontama ogledala u zlatnom premazu.

 

Komentari