Stančić od 28 kvadrata s nišom za spavanje i dobrim idejama za kopiranje

Vodimo vas u mali stan od svega 28 kvadrata koji se sastoji od jedne prostorije. Pogledajte kako je ona organizirana te se nadahnite dobrim idejama, idealnim za male prostore!

 


Stanovi površine do 30 četvornih metara uglavnom imaju samo jednu prostoriju, naročito ako je riječ o starijoj gradnji. Novija stambena arhitektura donosi izvrsna i praktična rješenja za male prostore, pa i zasebnu spavaću sobu.

Stan u koji vas vodimo ima 28 četvornih metara i sastoji se od jedne centralne prostorije te hodnika i male kupaonice. Interijer je izvrstan primjer kako nije potrebno živjeti u velikom stanu da biste imali sve što vam je potrebno za ugodan i opušten svakodnevni život i da biste se dobro zabavljali u svome domu. Pa čak i kada on nema zasebnu prostoriju za spavanje.

 


Stan je izvrsna inspiracija za sve koji žive ili planiraju živjeti u malom prostoru ili pak namještaju apartman na moru. Donosimo nekoliko rješenja koja vrijedi kopirati!

 

Foto: Hemnet

INTENZIVNA AKCENTNA BOJA I MULTI KUHINJSKA PLOHA

Prva od super ideja u stanu je zelena boja. Obično su mali stanovi u svijetlim tonovima – bijeloj, sivoj ili bež što može biti vrlo dosadno čak i za ljubitelje minimalizma.

Ovdje je stvar malo drugačija: na neutralnu svijetlu bazu stavljena je intenzivna nijansa zelene i to kao jak stilski naglasak. Ova boja, koja se proteže cijelom prostorijom oživjela je stan i osvježila ga.

Druga dobra ideja je kuhinjski šank koji ima nekoliko uloga: radna ploha, mjesto za brze obroke te ladičar za pohranu stvari. Također, prostor iznad šanka sjajno je iskorišten za ormariće – dodatni prostor za pohranu stvari koje se ne koriste svakodnevno.

Foto: Hemnet

BLAGOVAONSKI STOL ZA VEĆA DRUŽENJA

U malim stanovima poput ovoga teško je pronaći mjesta za pravi blagovaonski stol na kojem bi moglo sjesti više od dvije osobe. Ovdje je to sjajno riješeno budući da vlasnik voli veća druženja za stolom: nabavljen je stol koji se može sklopiti s obje strane, tako da, kada se ne koristi, ima ulogu mini komode.

Ogledalo iznad njega sjajan je dodatak u obje varijante – svaka blagovaonica, baš kao i komoda vole ovaj detalj koji utopljuje i podiže prostor.

Foto: Hemnet

KREVET U NIŠI

Moderni mali stanovi imaju genijalna rješenja kada trebate dodatni ležaj ili nemate spavaću sobu. Prostor niše se koristi za krevet, a intimu potrebnu spavaćem prostoru rješava pregrada. Ovdje je ona najjednostavnija moguća opcija: lagane bež zavjese.

Ova niša inače je bila predviđena za ugradbene ormare – ali, kako postoje u hodniku, odlučeno je da se ovaj prostor iskoristi za dragocjeni krevet. Tako se izbjeglo razvlačenje trosjeda svaku večer.

 

Foto: Hemnet

RADNI KUTAK

Bez radnog kutka nezamislivi su moderni domovi – mnogima je to kućni ured, a neki žele imati prostor u kojem će moći pregledati mailove, čitati, pripremati se za posao, proučavati razne materijale…

Ovdje je radni kutak osmišljen pomoću sklopivog stola – kada nije u upotrebi, postaje mala polica.

Foto: Hemnet

MOĆNA OGLEDALA

Osim što su nužna u svakom interijeru, ogledala imaju i neke druge funkcije. Primjerice, idealna su za male stanove jer se svjetlo reflektira u njima, kao i okolni elementi pa se stvara dubina i prostornost. Iluzija većeg prostora bitna je u malim stanovima, zato uvijek razmislite o ogledalima. Ako nemate mjesta na zidu za njih, iskoristite fronte ormara u spavaćoj sobi ili hodniku i stavite ih tamo, baš kao u ovom stanu!

Foto: Hemnet
Komentari