2 u 1: kako je prosječan zagrebački prostor pretvoren u dva stana za najam

Stan od 56 kvadrata u centru Zagreba studio Mirjana Mikuelc interijeri osmislio je kao dva manja stana koje danas povezuje tek zajednički ulaz.

 

S obzirom na to da su stanovi za najam, a ciljana klijentela turisti, naša ideja je bila da stanove učinimo atraktivnima i stilski različitima kako bi korisnici prostora imali poseban doživljaj boravka u Zagrebu. Jedina poveznica dvaju stanova je zajednički ulaz i monolitni lijevani pod koji se provlači kroz oba prostora.

 

Foto: Ivana Niskota

Prvi stan je elegantan, čistih i jasnih linija, u kojem prevladava crno-bijela paleta. U 27 kvadrata smjestili smo malu kupaonicu, kuhinju, boravak i blagovaonicu, te spavaću sobu odvojenu pregradom od stakla i kovanog željeza.Baza ovog stana je siva, a igrali smo se drvetom, metalom i betonom.

Foto: Ivana Niskota

S obzirom na to da je pregrada transparentna, svjetlost dopire u svaki kutak prostora. Stan je zato vrlo svijetao i prozračan, pa namještaj tamnih boja daje dozu industrijskog stila, a ne čini ga mračnim i skučenim.

Foto: Ivana Niskota

 

Kuhinja je kutnog oblika i izrađena po mjeri, a u nastavku je stilski usklađena blagovaonica. Prilikom projektiranja bilo je važno paziti na budžet pa smo glavne komade namještaja izradili ili kupili po vrlo pristupačnim cijenama, a onda smo to sve obogatili nešto skupljim detaljima.

Foto: Ivana Niskota

 

Inspiracija za drugi stan bili su nam stari pariški interijeri pa tako i mala kupaonica odiše ovim stilom uređenja. Drugi stan uređen je u mladenačkom duhu, pomalo boemski, s puno boja i detalja. U svega 26 kvadrata smjestili smo kupaonicu s tušem i zasebnim wc-om, kuhinja, dnevna soba i blagovaonica su druga cjelina, a spavaći dio odvojen zastorom i smješten u zasebnoj niši. I ovdje smo primijenili jednostavne, ali efektne trikove poput korištenja luksuznijih detalja i igranja bojom na zidovima i namještaju.

Foto: Ivana Niskota

Kuhinja uz koju se nalazi ugradbeni ormar i element u kupaonici smo izradili po mjeri dok je ostali namještaj kombinacija onog gotovog, pristupačnijeg,i nekoliko statement komada poput stolića i rasvjete. Kako bi priču učinili posebnom,zid iznad uzglavlja krasi geometrijom inspirirana kombinacija pastelnih nijansi.Ostali zidovi su bijeli kako bi u prvom planu bili zanimljivi slike okviri sa slikama i raznobojnim printevima.

Foto: Ivana Niskota

Oba stana su vrlo mala, no zadovoljavaju sve funkcije i stilom odskaču od onih koje smo navikli viđati po časopisima. Nadamo se da su vas uvjerili da mali interijeri mogu izgledati itekako dobro i da kvadratura nije nikakva prepreka kreativnom uređenju.

Foto: Ivana Niskota

 

Foto: Ivana Niskota
Komentari