NASLONJENA NA STIJENU I S POGLEDOM NA MORE: kuća za odmor savršeno se uklopila u prekrasan, divlji krajolik

Grčka ljepotica, moderna vila za odmor, smještena je na rtu Koutoulas na otoku Kreti i savršen je primjer suvremene arhitekture koja je uvelike inspirirana ambijentom u kojem se nalazi kao

 

 

Grčki studio PALY architects stoji iza projekta ove genijalne kuće za odmor na otoku Kreti. Njezina posebnost je prije svega u samoj lokaciji – na rubu stijene s koje pogled puca na more i planine, ali i u njezinoj prilagođenosti krajoliku. Ova izdužena rezidencija građena je lokalnim prirodnim materijalom – drvetom i kamenom te savršeno svojom pozicijom iskorištava ne samo pogled nego i štiti od vremenskih uvjeta.

 

Foto: George Anastasakis

Iako se pomalo divlji krajolik i stjenovito tlo na kojem je nastala nimalo ne čini pogodnom lokacijom za gradnju stambenog objekta, arhitektima je to uspjelo. Izdaleka, vila djeluje čudesno, ali i surovo, ukopana jednim dijelom u stijenu. Tek kada se dođe bliže i vidi drveno pročelje, bazen, pogled iz njega te unutrašnjost, posve je jasno da je kuća na fantastičnoj lokaciji i da odiše toplinom.

Vila se sastoji od dva spojena objekta koji su podijeljeni s obzirom na namjenu – jedan je s dnevnim boravkom, kuhinjom, blagovaonicom, a drugi sa spavaćim sobama i kupaonicama.

 

Foto: George Anastasakis

Socijalni dio u kojem je dnevni boravak s kuhinjom i blagovanjem ima izlaz na terasu na kojoj je bazen kao i sjenica za odmor. Naročito je atraktivan pomalo skriveni kutak za opuštanje u udubini stijena, koji noću izgleda, zahvaljujući rasvjeti, naročito atraktivno.

Dnevni boravak ujedno funkcionira i kao dio terase jer se staklena stijena koja ima ulogu pročelja može maknuti. Tako cijeli socijalni dio postaje eksterijer, odnosno dnevni boravak na otvorenom.

Foto: George Anastasakis

Arhitektima je izazov bio prilagoditi kuću okolišu, jer nisu željeli da ona strši nego da se potpuno uklapa u njega. Želja im je bila da intervencija u liticu bude što manje invazivna, a to im je i uspjelo. Također, željeli su da vlasnici imaju potpunu privatnost i mir dok borave u vili, pa je ona s vanjske strane, od ceste, potpuno zatvorena za radoznale poglede.

Foto: George Anastasakis

 

 

Komentari