Jaki koloristički naglasci pretvorili su ovaj stan u dinamičnu obiteljsku oazu

Dizajnerica Anna Petajkina stvorila je izvanredan moderni prostor u četverosobnom stan. Geometrija i simbioza izražajnih nijansi kombiniraju se u njemu s ergonomijom i udobnošću

 


Četverosobni stan u novogradnji nakon uređenja postao je dom četveročlanoj obitelji. Površina od 120 četvornih metara bila je dovoljna da se zadovolje potrebe svih članova obitelji – zajednički prostor za kuhanje, objedovanje i druženje, prostor za obavljanje higijene te privatni prostor za odmor, opuštanje i učenje.

Glavna ideja projekta uređenja kojeg potpisuje Anna Petajkina iz studija DisArt bila je stvoriti privlačan prostor za mladu i dinamičnu obitelj u kojoj će biti dovoljno mjesta za zajedničko druženje. Dakle, naglasak je bio na dnevnom prostoru koji je otvorenog koncepta, s tim da je kuhinja malo zavučena, dok su blagovanje i dnevni boravak u istoj prostoriji.

 

Foto: Vitalij Ivanov

Kako vlasnici ne kuhaju svakodnevno, nisu htjeli naglašavati kuhinju i učiniti je prevelikom. Stoga je kuhinjski prostor trebao biti kompaktan, ali istodobno što funkcionalniji.

“Izazov je bio ujediniti i povezati dnevni prostor stana u koji spadaju kuhinja, dnevni boravak, blagovanje i hodnik”, prisjeća se dizajnerica te dodaje:

“Za spajanje ovih prostora uzeli smo porculanski kamen iz iste kolekcije, ali u različitim nijansama i uzorcima. Na primjer, u kuhinji smo koristili samo dvije teksture – beton i terazzo u kombinaciji s drvetom, a u dnevnom boravku na kaminu stavili uzorak terazza”.

Foto: Vitalij Ivanov

Vlasnici su željeli imati moderan i funkcionalan prostor koji odiše jednostavnošću, stoga je baza neutralna, u pretežno sivim i bež nijansama. Kako bi se ipak unijela željena dinamika, slaganje boja se gradilo na kontrastima, pa je sivoj i plavoj dodana žuta, ružičastoj narančasta a crnoj bijela.

U procesu planiranja i uređenja dnevnog boravka na djelu je bilo nekoliko koncepata. U početku su vlasnici željeli koristiti ormare u boji, cvjetne motive i puno drveta. Međutim, na kraju je odabrana suzdržanija opcija: dizajneri su se uspjeli poigrati na svijetlim naglašenim zidovima i ukrasnim elementima bez preopterećenja interijera ‘teškim’ bojama i uzorcima.

Foto: Vitalij Ivanov

Izbor namještaja u dnevnoj sobi prilično je nestandardan: umjesto kutne garniture stavljen je trosjed te otoman svijetlo žute boje. Ova boja korištena je u printovima na tekstilu, u dekoru, pa čak i djelomično u dekoraciji terrazza u prostoru kamina. Gornji dio kamina je jedan veliki volumen – lagan i monumentalan u isto vrijeme.

Foto: Vitalij Ivanov

Tri spavaće sobe uređene su s obzirom na dob stanara – roditeljska je smirena i klasičnija, tinedžerska ima upečatljivu tapetu na akcentnom zidu, a za djevojčicu je u nježnim pastelnim tonovima.

Foto: Vitalij Ivanov

Općenito, geometrija u ovom ili onom obliku prisutna je u svakoj prostoriji interijera. U roditeljskoj spavaćoj sobi to je prugasta komoda, u dječjim sobama – cigle i trokuti, u dnevnoj sobi – tekstil i umjetnički predmeti a u kupaonici – osmerokutne pločice.

 

 

 

Komentari