Fantastičan mali stan od 31 kvadrat s dobro iskorištenim prostorom

Mali stanovi i apartmani omiljeno su štivo svih ljubitelja dizajna. Pronašli smo za njih, kao i sve ostale u potrazi za dobrom inspiracijom jedan mali jednostavan interijer koji je izvrsno iskoristio prostor.

 


Volimo male stanove i volimo stanove u starim zgradama. I to ponajviše jer imaju šarma. Stanovi u takvim zgradama doista znaju biti lijepa stilska priča ako se vlasnici potrude, no raspored takvih stanova rijetko je funkcionalan.

Stoga je potrebno uložiti dodatni trud u planiranje prostora, kako bi on bio što prilagođeniji suvremenom načinu života, potrebama vlasnika te kako bi se iskoristio svaki centimetar.

Foto: Entrance Makleri

Takav primjer je i stan u Stockholmu. Riječ je o jednosobnom stanu površine 31 kvadrat, koji se nalazi na posljednjem katu stare zgrade s pročeljem od opeke. Osim nepraktičnog rasporeda, mali nedostatak je nepostojanje balkona kao i odvojenog kuhinjskog prostora.

Foto: Entrance Makleri

Stan se sastoji od dnevnog boravka, kupaonice i velikog hodnika, koji čini gotovo polovicu njegovog stambenog prostora. Kako bi se što bolje iskoristio ovaj neproporcionalan volumen, tijekom renoviranja, vlasnik je odlučio u hodnik postaviti kuhinju.

Foto: Entrance Makleri

Odmah kod ulaza je veliki garderobni ormar, a u nastavku, na suprotnom zidu je kuhinja. Preko puta kuhinje je ulaz u kupaonicu i dnevni boravak koji je ujedno i prostor za spavanje.

Foto: Entrance Makleri

Vlasnik je uspio u adaptaciji postaviti krovni prozor odnosno svjetlosni tunel tako da kuhinja dobiva priličnu količinu prirodne svjetlosti.

Foto: Entrance Makleri

Dnevni boravak ujedno je i spavaonica i blagovaonica, a mala niša u kojoj je prozor lijepo je osmišljena i služi kao svojevrsni zatvoreni balkon. Vlasnik je nišu iskoristio kao kutak s pogledom te je u njega stavio klupicu, što izgleda vrlo romantično.

 

Komentari