Fantastična kuća sagrađena na parceli širokoj samo pet metara

Na ovako maloj i uskoj parceli širine svega pet metara mnogi ne bi ni gradili dom. No, za arhitekte meksičkog studija Práctica Arquitectura je to bio veliki profesionalni izazov koji je rezultirao prekrasnom kućom.

 


Casa Ederlezi (Kuća Ederlezi), površine 150 četvornih metara, podignuta je na maloj pravokutnoj parceli širine samo pet metara i dubine 20 metara u povijesnoj četvrti San Pedro Garza, u državi Nuevo Leon u Meksiku.

Projekt potpisuje lokalni studio Práctica Arquitectura. Dio arhitektonskog koncepta bilo je stvaranje niza vrtova koji su međusobno povezani i protežu se cijelom dužinom mjesta.

FOTO: DOVE DOPE

Arhitekti su kombinirali klasične elemente sjeverozapadne meksičke arhitekture s modernim detaljima: unutar kuće je atrij – veliko otvoreno dvorište sa šljunkom i biljkama, uključujući malo stablo. Ovakav unutarnji vrt izgleda vrlo atraktivno i opuštajuće poput oaze na otvorenom usred kuće.

FOTO: APERTURA ARQUITECTONICA

Fasada koja gleda na ulicu izrađena je od glatkog crvenog betona u dva tona terakota nijanse, što se vlasniku kuće jako svidjelo tijekom njegovog putovanja po nekim zemljama Europe i Azije. Stoga je i dobila naziv Ederlezi koji se na Balkanu i u Turskoj odnosi na  slavlje kojim se obilježava početak proljeća. Datum kada se sivilo zime pretvara u boje proljeća i slavi se uz glazbu, ples i cvijeće.

FOTO: APERTURA ARQUITECTONICA

Kuća nastoji podsjetiti na ovo doba godine kroz kontraste između zelene vegetacije i crvenkastih zidova, simulirajući pustinjske i mediteranske krajolike.


FOTO: CESAR BEJAR

Unutarnje dvorište dijeli kuću na dva volumena. Prvi volumen, onaj prema ulici, ima ulazni prostor, garažu, gostinjsku sobu i krovnu terasu. Drugi, u stražnjem dijelu, sadrži dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju, drugu terasu i glavnu spavaću sobu s izlazom na vrtnu terasu. Gornja terasa omogućuje pogled od 360 stupnjeva na brda i planine.

FOTO: APERTURA ARQUITECTONICA
FOTO: APERTURA ARQUITECTONICA

Ostakljena šetnica proteže se cijelom dužinom terase, povezujući dva volumena s unutarnjim prostorom.

FOTO: APERTURA ARQUITECTONICA

 

Komentari