NOVI ŽIVOT U STAROJ ZGRADI: odlična adaptacija dvosobnog stana u koji je stao i mini ured

WE Architects potpisuju kompletno preuređenje dvosobnog stana od 60 kvadrata u Tel Avivu. Ovaj projekt posebnim čini i to što se interijer nalazi u zgradi iz 30-ih godina prošloga stoljeća, građenoj u stilu Bauhausa

 

Drugi po veličini grad u Izraelu, Tel Aviv, poznat je po zgradama u stilu Bauhausa, poznate njemačke škole za arhitekturu i primijenjenu umjetnost koja je, smatraju povjesničari umjetnosti, promijenila svijet. Zgrade u Tel Avivu projektirali su arhitekti koji su doselili iz Europe između dva svjetska rata te ih, kao i sva zdanja pod utjecajem i estetikom Bauhausa, karakterizira trezven dizajn, jednostavnost i praktičnost.

Foto: Itai Benit

Stan u koji vas vodimo nalazi se upravo u jednoj takvoj zgradi čija gradnja datira u 30-e godine prošlog stoljeća i koja se nalazi u središtu grada. Kada su ga kupili novi vlasnici, bio je u vrlo zapuštenom stanu i nije se mogao pohvaliti dobrim rasporedom. Studio WE Architects transformirao je u potpunosti prostor od 60 četvornih metara i stvorio moderan, elegantan te funkcionalan interijer, zadržavši šarm originala.

Foto: Itai Benit

Izvorni raspored obuhvaćao je dvije jednako velike sobe povezane zajedničkim balkonom, malenu kuhinju bez prozora i malu pljesnivu kupaonicu s odvojenim toaletom. Dizajnerski tim, predvođen osnivačem studija Efratom Weinrebom, promijenio je raspored u kojem je u jednoj od soba stvoren dnevni prostor otvorenog koncepta koji objedinjuje boravak, blagovaonicu i kuhinju te je povezan s ulaznim hodnikom i dijelom balkona.

TLOCRT PRIJE I POSLIJE

Na mjestu gdje je nekoć bila kuhinja sada je radna sobu s unutarnjim prozorima okrenutima prema dnevnoj zoni otkuda stiže prirodna svjetlost kroz valovito staklo. Ona će vlasnicima služiti i kao mini ured.

Balkon na koji se izlazilo iz kuhinje zatvoren je i pripojen kupaonici. Na mjestu balkona sada se nalazi prostrana tuš kabina, uvijek obasjana suncem zahvaljujući velikim prozorima od valovitog stakla.

Foto: Itai Benit

 

Budući da je druga velika soba smanjena na račun dnevne zone, ona se novim rasporedom proširila na dio balkona i postala spavaonica s upečatljivim ormarom ružičastih fronti. Zanimljivost ovoga garderobnog ormara jest njegov prilagođeni oblik s obzirom na postojeći prostor, dok je dizajn uzglavlja u skladu s nosećim stupom.

Foto: Itai Benit

Cijeli interijer dizajniran je u minimalističkom stilu s dodacima skandinavskog stila i naglaskom na funkcionalnost. U otvorenom dnevnom prostoru, kuhinjski otok jednostavnih ravnih linija, koji ujedno služi i kao stol za blagovanje, dijeli prostor u dvije zone.

Foto: Itai Benit

Pažnja prema detaljima može se primijetiti i u dizajnu kupaonice, gdje ugradbeni ormar skriva perilicu rublja, pribor za pranje rublja i čišćenja te police za sve što vam treba.


 

Izvor: Elle Decoration Russia

Komentari