Mali stan od 30 kvadrata: zavirite u dizajneričin dom pun neobičnih detalja

Dizajnerica Tatjana Makarova, koja živi 40-ak kilometara od Petrograda, stvorila je sebi i malo gnijezdo u gradu, kako bi lakše obavljala poslove i mogla prespavati u njemu kad se ukaže potreba.

 


Dizajnerica Tatjana Makarova osnivačica studija Kovaleva Architecture Design Lab, cijeli život živi u malom mjestu pored Petrograda oduvijek je htjela imati stančić u gradu. Željela je mjesto gdje bi mogla prespavati ili provesti nekoliko dana zbog privatnih i poslovnih obaveza.

S vremenom je ta potreba, kako je imala sve više projekata vezano za grad, rasla te je krenula u intenzivnu potragu za gradskim domom. Bilo joj je bitno da stan ne izgleda kao hotelska soba bez obilježja, već da je “živ” i da odražava njezinu osobnost.

Foto: Sergej Ananijev

Garsonijera od 30 kvadrata

Odlučila se za mali stan, garsonijeru od svega 30 kvadrata. No, kako je stan bio dosta star i nije dugo ništa mijenjano u njemu, bila je potrebna temeljita adaptacija. Pritom mu je dizajnerica i posve promijenila plan.

Srušila je dio zidova i stavila nove pregrade. Sada se stan može zaobići u krug. Na mjestu kuhinje nalazi se spavaći dio iz kojeg se preko kliznih pregrada ulazi u kupaonicu, iz nje u hodnik pa u dnevnu sobu čiji jedan dio je pretvoren u garderobu.

Foto: Sergej Ananijev

Promjena rasporeda u malom stanu

Mala kuhinja smještena je uz zid bivšeg hodnika, koji je bio u kombinaciji s dnevnim boravkom.

Što se uređenja tiče, ono je prilično odvažno – tamne boje i upečatljivi uzorci nisu tako čest odabir u malim stanovima. Kako dizajnerica prostor u kojem živi voli ispuniti detaljima donesenim s putovanja, rukotvorinama i različitim teksturama, tako je i ovaj gradski stan ispunjen njima.

Foto: Sergej Ananijev

Oslikavanje zidova

Središnji dio dnevne sobe je mural inspiriran tapetama Kelly Wearstler. U početku je dizajnerica planirala naručiti ovu tapetu, ali onda se odlučila sama nacrtati sličan print i djelomično prenijeti uzorak na strop.

Kutak za blagovanje sastoji se od okruglog stola i stolaca s mekim naslonima za ruke u smaragdnoj presvlaci, koja se nalazi i u kuhinji i pločicama u kupaonici. Stol krasi vaza koju sam sama izradila u keramičarskoj radionici.

Foto: Sergej Ananijev

Ogledala na frontama ormara

Garderoba izvana izgleda kao zrcalna kocka u kojoj se odražava cijeli stan i tako se rastapa u prostoru. Zidovi kubusa nisu podignuti do stropa. Zahvaljujući tome, sunčeva svjetlost ulazi u garderobu tijekom dana. Navečer, garderoba sama postaje dodatni izvor svjetlosti, stvarajući ugodno osvjetljenje u kuhinji-dnevnom boravku.

Gotovo cijelu spavaću sobu zauzima krevet s baldahinom, a do njega je kupaonica, zatvorena staklenom pregradom. Jedan zid hodnika obložen je pločicama, a strop je bio samo bijel. No, nakon što se pojavila vaza na točkice, dizajnerica je odlučila na nju staviti crne okrugle naljepnice koje su, takoreći, nastavak ove šaljive vaze.

 

Komentari