Fantastičan stilski šušur u Rijeci: temeljito adaptiran interijer za poslovnu ženu

Vodimo vas u Rijeku, u interijer od 100-injak četvornih metara za čije je uređenje zaslužan arhitekt Andrej Došen. On je životni prostor vlasnice učinio znatno funkcionalnijim te sjajno uskladio različite stilove – od rustike i retra do skandinavskog stila s atmosferom Istoka

 

 

Arhitekt Andrej Došen pokazao je pred kamerama InDizajna prostrani stan u Rijeci koji je nedavno uredio. Interijer je dom poslovne žene, a proteže se na stotinjak kvadrata, od kojih većina odlazi na dnevnu zonu s kuhinjom i blagovaonicom. Čak šezdeset kvadrata zauzimaju upravo ove tri objedinjene prostorije, no prije adaptacije stanje je bilo drugačije.

Dizajner Došen otkrio nam je kako se nekoć stan sastojao od dvije ogromne spavaće sobe i hodnika, dnevnog boravka, kuhinje, kupaonice te čak dvije ostave. Cilj je bio djelomična adaptacija, no s obzirom na zatečeno stanje zidova i instalacija te prostora koji nije bio funkcionalan, uslijedila je totalna renovacija. Sada su boravak i kuhinja spojeni u jedan prostor koji povezuje blagovanje, hodnik skraćen te je ostavljena samo jedna spavaća soba, dok je druga pretvorena u gostinjsku.

Kako su mislili na svaku prostoriju, ni obično zapostavljena radno gostinjska soba nije ostala neopremljena. Baš naprotiv! Isto vrijedi i za hodnik. Adaptacijom je znatno skraćen, a gubitkom pokojeg kvadrata dobio je na stilu. Tako ovu prostoriju krasi popularni terrazzo pod i odvažna tapeta, a namještaj je ipak nešto smireniji.

 

Foto: Darko Mihalić

Unatoč opsežnim i dugotrajnim zahvatima, i vlasnica i Andrej zadovoljni su izvedenim. Ono što stan čini posebnim je mnoštvo detalja iz svih krajeva svijeta. Oni su ti koji, ističe Došen, stanu daju karakter i ozračje.

Orijentalne note u jednom, a zapadne u drugom dijelu. Kuhinja tako odiše mediteranskim stilom tipičnim za Rijeku i ostatak hrvatske obale. Iako je morala biti funkcionalna, ova prostorija je, prema zamisli vlasnice, ipak trebala više nalikovati kakvom starinskom ormaru ili vitrini, a ne uobičajenoj kuhinji. Pomalo autohton i rustikalan štih blagovaonskoj zoni daje zanimljiv stari stol iz Istre.

Vrlina stana je što sve prostorije imaju obilje prirodnog svijetla što je jedan od najvažnijih elemenata svakog interijera. Uz svjetlost u svim prostorijama prisutno je i prirodno drvo koje je nezamjenjivo kad su u pitanju materijali.

Druga osobitost interijera jest što sve prostorije doma odišu ukusom i stilom same vlasnice, što je neizmjerno bitno za svaki životni prostor. Njezine uspomene s putovanja, dragi suvenir i umjetnine utkani su u svaku poru doma, a upravo je to smisao dizajna interijera, smatra Andrej.

Komentari