ISKORAK U STRAŽNJE DVORIŠTE: stara kamena kuća dobila je produženje i dvije prostorije više

Ekstenzija odnosno produženje starih građanskih ili pak kamenih kuća sve je češća. Tako se zadržava vrijedna stara gradnja i duh tradicije, a istovremeno se postiže veća funkcionalnost i komoditet

 

 

 

Studio Meej Architecture potpisuje projekt preuređenja stare kamene kuće u Binicu, gradiću na francuskoj obali. Kako su vlasnici željeli imati više prostora, a dizanje kata nije dolazilo u obzir, odlučili su se na produženje odnosno ekstenziju kuće sa stražnje strane.

Dvorište iza kuće je bilo dovoljno veliko da se napravi moderni dodatak od 30 četvornih metara te u njih smjesti dvije prostorije – dnevni boravak te spavaću sobu s kupaonicom.

Foto: LH Photographie

Projektom ekstenzije prozor je proširen te je napravljen prolaz bez vrata koji povezuje stari prostor u kojem su kuhinja i blagovanje s novim prostorom u kojem je dnevni boravak. Tako stari i novi dio čine open space sa stepenicama koje vode prema dvije male spavaće sobe koje su vlasnici namijenili gostima. Ovako je dnevni prostor dobio znatno više svjetla.

Foto: LH Photographie

Prije je stubište bilo u hodniku, a sada je otvoreno prema dnevnom prostoru te do izražaja dolazi sva njegova ljepota i novostvoreni sadržaj sa strane – police s knjigama.

Adaptacijom je i prostor kuhinje postao znatno veći, što je bio jedan od zahtjeva vlasnika.

Foto: LH Photographie
Komentari