Kuća od 64 kvadrata: nekadašnja štala postala je moderan dom za dvoje

Bivša štala, nastala prije 150 godina postala je lijep i funkcionalan dom za mladi par i odiše pravim urbanim štihom. Nakon adaptacije teško da bismo je mogli povezati s prvobitnom namjerom…

 

 

Dvorište stambenog bloka u Göteborgu krije malu kuću. Riječ je nekadašnjoj štali građenoj 1882. koja je bila dio posjeda bogate građanske obitelji koji se nalazio na periferiji grada koja je u međuvremenu postala dio šireg centra. Štala je odavno izgubila prvobitnu ulogu, a danas je kuća za stanovanje, podijeljena na dvije stambene jedinice. Mi vam predstavljamo jednu od njih, ugodan životni prostor od 64 četvorna metra, sasvim dovoljan za mladi par. Ovakav dom, skriven od pogleda i buke koji dolaze s ulice, a dovoljno blizu centru, san je mnogih koji žive u velikim urbanim sredinama.

 

 

 

Donja etaža sastoji se od kuhinje i blagovanja te ima mali kutak za čitanje i kupaonicu, dok je gornja etaža na koju vodi stepenište iz blagovanja, rezervirana za dnevni boravak te spavaću sobu, odijeljene staklenom pregradom. Prozor unutar dnevnog boravka koji je ujedno i niša iskorišten je za radni kutak.

Prostor je vrlo svijetao zahvaljujući obilju prozora, a veliki dio prirodne svjetlosti dolazi s ulaza koji funkcionira i kao velika staklena stijena koja vodi do terase ispunjene zelenilom te kutkom za druženje. Uređenje, koje su osmislili vlasnici, inspirirano je prije svega skandinavskim stilom u kojem dominira svijetla neutralna paleta, prije svega bijela i siva, uz dodatke crnih akcenata.

 

 

Izvor: Planete Deco

Komentari