Mali stan za mladoga samca: interijer prilagođen vlasniku koji ima oštećen sluh

Uređenje svog prvog doma, u koji je odselio nakon života s roditeljima, vlasnik je povjerio stručnjacima. Glavni izazov arhitektici Ageline Bunselmeyer bio je, budući da vlasnik ima oštećen sluh, stvoriti siguran prostor

 


Mali dvosobni stan od 45 kvadrata postao je prvi dom 30-godišnjaku koji se odselio od roditelja. Vlasnik je uređenje povjerio arhitektici Ageline Bunselmeyer pred koju je stavio nekoliko zahtjeva. Prvi se odnosio na praktičnost i maksimalno iskorištavanje prostora, a drugi da bude siguran, budući da vlasnik ima oštećen sluh.

“Glavni izazov bio je pružiti sigurnost vlasniku jer je imao posve opravdan strah od požara i provale zbog problema sa sluhom, a počinje živjeti sam. Stoga sam nastojala kreirati prostor koji će biti prilagođen njegovim potrebama, ali i interesima poput kuhanja zbog kojeg često ugošćava društvo”, objašnjava arhitektica.

Foto: Luiz Franco

Arhitektica je ponudila ideje koje su riješile ovaj zahtjev: zidna lampa spojena na kućno zvono svijetli kad netko kuca na vrata, a kada netko na ulazu u zgradu zvoni na portafonu se tada uključi još jedno svjetlo. Također, lampa se uključuje i kada prijeti opasnost od požara u stanu.

Foto: Luiz Franco

U spavaćoj sobi je pored uzglavlja u lampu ugrađen uređaj koji vibrira i omogućuje upozorenje u hitnim slučajevima poput požara, kada netko zvoni na telefon ili na vratima.

Foto: Luiz Franco

Prostor je koncipiran vrlo praktično – kuhinja zauzima dosta površine jer vlasnik voli kuhati, a velika radna ploha na šanku služi između ostaloga za spravljanje domaćih čokolada, koje su kulinarski hobi vlasnika. U produžetku šaka ugrađen je plinski roštilj, prema želji vlasnika. Tako je vlasnik, dok kuha, okrenut prema ostatku dnevnog prostora te komunicira s gostima u dijelu za blagovanje ili dnevnom boravku.

Foto: Luiz Franco

Ove dvije zone u dnevnom prostoru su odijeljene sjedećom garniturom koja je s jedne strane klupa za blagovanje, a s druge strane sofa za čitanje ili gledanje tv-a.  Klupom se uštedjelo na prostoru jer bi stolice zauzele više mjesta. Usto, pružaju mogućnosti da se više ljudi smjesti za stol.

Dnevna zona, koju posebnom čini i velika staklena stijena koja se pruža duž čitavog zida, vodi u malu spavaću sobu te kupaonicu. Spavaća soba, iako mala, ima ormare po mjeri iznad i sa strane kreveta, s kliznim vratima, što osigurava dosta prostora za pohranu.

 

Foto: Luiz Franco

U decentnom uređenju prevladavaju plava i crna te drvene površine koje se još bolje ističu na svijetloj neutralnoj površini te daju slojevitost prostoru. Drvo i opeka kao i tapecirani komadi pobrinuli su se za dojam ugode i topline.

 

Komentari