Elegancija i minimalizam na istoj adresi: prostrani zagrebački dom za mladu obitelj

Elegancija i minimalizam najbolje opisuju interijer od 105 kvadrata koji je studio Mirjana Mikulec interijeri osmislio i uredio u centru Zagreba. Luksuzni materijali, dizajnerski namještaj i zanimljiv spoj hladnih i toplih finiša, odlično su se uklopili u prostor.

 

 

Dom mlade obitelji u središtu Zagreba prostire se na 105 kvadrata, što je bio veliki adut u konceptu uređenja koje potpisuje studio Mirjana Mikulec interijeri. Riječ je o stanu u starogradnji koji je prije uređenja u potpunosti renoviran – od novih instalacija pa sve do micanja nekih zidova kako bi se stvorio moderan i funkcionalan prostor prilagođen životu tročlane obitelji. Adaptacijom je stan tlocrtno učinjen praktičnijim te je podijeljen u dva dijela – dnevni i spavaći. U stanu se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak objedinjeni u open space te dvije spavaće sobe i dvije kupaonice.

Stan je, prema željama klijenata, uređen suvremeno i bezvremenski, te da se u njemu isprepliću minimalizam i elegancija. Jednostavan je i profinjen, a u njega je smješteno sve što su vlasnici zahtijevali. Crno-bijela baza upotpunjena je zemljanim tonovima koji daju toplinu. Dominiraju podna obloga od oraha i kožna sjedeća garnitura, a ravne linije namještaja kombiniraju se s tek pokojim starim, klasičnim komadom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

U ulazni prostor smješten je veliki ormar po mjeri. Ogledala na frontama vizualno proširuju prostor i reflektiraju kuhinju koja se nalazi u nastavku, kao i ostatak socijalne zone. Profili su gotovo neprimjetni tako da je ormar zapravo u potpunosti skriven te ogledalo ostavlja dojam zidne obloge i stvara dojam prostranosti i čistine.

Želja vlasnika bila je naglasak na dnevnom prostoru, pa smo veći dio stana ostavili za tu namjenu i odijelili ga zidom na kuhinju i dnevni prostor s blagovaonicom. Iz kuhinje je direktan izlaz na malu terasu, a zid preko puta obogatili smo policom izrađenom po mjeri koja ima i dekorativnu i uporabnu funkciju “, ističe dizajnerica Mirjana Mikulec.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Posebnost dnevnog prostora jest, pored obilja prirodnog svjetla te sveprisutnog minimalizma s bezvremenskim komadima i umjetničkim slikama je i zid koji dijeli kuhinju i dnevni boravak – obrađen je dekorativnim betonom što je unijelo dašak industrijskog stila. Prolaz sa svake strane omogućava komunikaciju između ovih dviju prostorija, a opet ih vizualno odvaja i ostavlja dozu privatnosti.

U dnevnoj zoni nalazi se i prostor za rad, zavučen i nenametljiv u jednom kutu. TV zid s kaminom u središtu je prostora, te udobna i prostrana sofa s elegantnom blagovaonicom. Sve djeluje međusobno povezano i skladno.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

I u dvjema spavaonicama nastavlja se stilska priča minimalizma i elegancije, no ona je ipak više došla do izražaja u glavnoj, roditeljskoj spavaćoj sobi u kojoj pažnju plijeni krevet s uzglavljem, presvučen u zeleni baršun.

Komentari