Kada se dva stana, jedan iznad drugoga, spoje u jedan. Rezultat je i više nego fantastičan

Predstavljamo vam vrlo zanimljiv projekt uređenja novog životnog prostora za mladu obitelj u Parizu. Arhitektonski dvojac Heckman i Hammer spojili su dva stana koji se nalaze jedan iznad drugoga

 

 

Arhitekti Ulli Heckmann i Eitan Hammer potpisuju projekt dvoetažnog stana u Parizu, namijenjen peteročlanoj obitelji – mladom bračnom paru i njihovo troje djece. Prema zahtjevu klijenata, pretvorili su dva stana, jedan iznad drugoga, u moderan i funkcionalan dom koji zadovoljava sve njihove potrebe i interese, ali i odražava njihove osobnosti i ljubav prema minimalističkom, funkcionalnom dizajnu.

Obitelj je prije ove adaptacije živjela u donjem stanu, na šestom katu, te su odlučili kupiti manji stan iznad njih i spojiti ih u jedan prostor. Tako se dobilo dovoljno kvadrata da svako dijete ima svoju sobu, kao i roditelji svoju.

 

U dogovoru s arhitektima, odlučeno je da donja etaža bude rezervirana za privatnu zonu te stepenicama povezana s gornjom etažom koja je u cijelosti dnevna zona. Time se želio iskoristiti potencijal terase na gornjem katu i mogućnost izlaska na nju iz socijalnih prostorija.

Tijekom temeljite adaptacije uklonjeni su svi unutarnji zidovi u oba stana kako bi se stvorile četiri pojedinačne spavaće sobe na donjem katu te koncept otvorenog dnevnog prostora na gornjem, sedmom katu. Donja etaža uključuje još ulazni prostor, kupaonicu i toalet.

Nepostojanje pregradnih zidova na gornjoj etaži i promišljen izbor materijala olakšavaju dojam otvorenog i atraktivnog prostora.

Foto: David Boureau

 

Zahtjev klijenata također se odnosio na što je moguće više prostora za pohranu, pa su sve sobe opremljene prilagođenim garderobnim ormarima po mjeri, uključujući i dnevnu zonu. Ovdje taj ormar funkcionira kao obostrani – s jedne strane je on u kuhinji i namijenjen za namirnice i posuđe, a s druge strane se nalazi u prolazu i dnevnoj sobi i služi kao garderoba i polica. Istovremeno, on ima ulogu pregrade odnosno zida u otvorenom prostoru te ga dijeli na zone.

Produžetak kuhinje, koji služi kao prolaz do stepeništa također jer opremljen ugradbenim ormarima koji skrivaju perilicu i sušilicu rublja, dasku za peglanje, usisavač…

 

Foto: David Boureau

Interijer je uređen jednostavno, a vođen je idejom minimalizma i praktičnosti, koja isključuje puno detalja i otvorenih polica, pa ga je lakše održavati. Veliki broj ugradbenih ormara uvelike je tome doprinio i učinio je da prostor izgleda pročišćeno i uredno. Dominiraju neutralni tonovi sive i bijele boje nadopunjeni akcentima u plavoj, žutoj i crnoj.

Komentari