MADE IN HRVATSKA: unikatne glamp kućice u Rovinju jednako sjajno izgledaju i iznutra!

Vodimo vas u Rovinj, u kamp Porton Nature Hideouts, ispunjen prekrasnim unikatnim i modularnim kućicama za odmor. Glamping kućice su hrvatski proizvod i rađene su od održivih materijala!

 


Trend povratka prirodi ogleda se ne samo u uređenju životnog prostora u kojem provedemo veći dio godine, nego i u turističkom smještaju – hotelima, apartmanima, bungalovima i kamp naseljima…  Kampovi su ustvari najmanje osjetili negativan utjecaj pandemije koja je dodatno ojačala i ekološku osviještenost gostiju. Na tragu ovih trendova, Rovinj od ove sezone gostima nudi novi koncept turističkog smještaja – Porton Nature Hideouts.

Riječ je o luksuznim kućicama projektiranima u Hrvatskoj koje se potpuno prilagođavaju prirodnom okruženju bez narušavanja okoliša. Izgrađene su od održivih materijala i opremljene hrvatskim proizvodima, gdje god je to bilo moguće. Smještene su u zelenilu kampa Porton, iz kojeg puca pogled na središte grada udaljeno samo petnaestak minuta hoda.

Foto: Carera

„Mi smo prvi kamp koji je dao izraditi vlastite unikatne i modularne kućice od održivih materijala – Porton Holiday Homes“, tvrdi Zvonimir Tudorović, direktor tvrtke Effectus Consulting koja upravlja kampom. Projektirao ih je arhitektonski ured SKROZ, a izgradila tvrtka Mont Trade. Ono po čemu su Porton Holiday Homes jedinstvene jest njihova modularnost, što znači da se mogu slagati u nebrojene varijacije ovisno o terenu i broju gostiju. Smještene su na prirodno zatečen teren, nastojeći sačuvati postojeću morfologiju, a stabla su integrirana su u terase.

 

Foto: Carera

„Uklapanje u zatečen okoliš postigli smo koristeći lagane, montažne i prefabricirane konstrukcije, kao i „razbijanjem“ klasične kućice u dva modula, dnevni i spavaći trakt. Gotovo je svaka pozicija zahtijevala specifični postav, tako da je svaka jedinica kao sklop dvaju modula i terase zapravo unikatna. Moduli se na neki način „okreću za pogledom“ i time uvjetuju pozicioniranje na terenu“, pojašnjava Margita Grubiša iz arhitektonskog studija SKROZ.

Foto: Carera

Specifičnost lokacije, osim sjenovite šume i vizura prema Rovinju, blizina je komunalne marine i suhog veza, što ju razlikuje od tipičnih glamping pozicija koje su češće u divljini. Arhitekti su tako uporište za oblikovanje pronašli u ribarskoj tradiciji Rovinja te neposrednom okruženju umirenih, usidrenih brodica.

„Namjera nam je bila prenijeti doživljaj boravka na brodu. Oblikovanje je derivirano iz teme nautike i brodogradnje, ali u apstrahiranoj formi. Dojmu „umirovljene“ brodice pridonosi i materijal ovojnice modula, korten (cor-ten), poseban oblik čelika koji je zaštićen prirodnim slojem hrđe, što za razliku od uobičajenog hladnog dojma čelika ima topliju zemljanu pojavnost, u skladu s istarskom crljenicom“, pojašnjava Margita Grubiša.

Foto: Carera

Sve kućice imaju privatni bazen, prirodnu sjenu i pogled na more. Prvi tip jedinica namijenjen je za maksimalno 2 osobe, a drugi tip su jedinice za 4+1 osobu koje se sastoje od 2 kućice.

Komentari