32 KVADRATA ČISTE SREĆE: kompaktan i sjajno iskorišten mali stan

Kompaktan prostor od svega 32 kvadrata u staroj zgradi dobio je novu vlasnicu i sjajan novi izgled, koji je temeljitom adaptacijom prilagođen njezinim potrebama, stilu života, ali i ukusima.

 

 


Arhitektica Anna Rims potpisuje projekt uređenja malog stana, inspiriranog skandinavskim stilom s daškom Mediterana. Upravo to je bila želja nove vlasnice kada je useljavala u prostor od svega 32 kvadrata.

Zgrada je rađena početkom 70-ih godina prošloga stoljeća te je stan bio u prilično lošem stanju, što je zahtijevalo temeljitu obnovu – nove podne i zidne obloge, namještaj i sanitarije. Kako se stan sastoji od jedne prostorije te dvije nus prostorije – kuhinje i kupaonice te male ostave i ulaznog prostora, vlasnica je odlučila zadržati takav koncept i ne raditi preinake u prostoru. Jedina izmjena bilo je zatvaranje vrata koja vode iz hodnika u ostavu te povezivanje ostave sa spavaćom sobom. Tako je taj prostor od 2,6 kvadrata postao walk-in ormar.

 

Vlasnica često zbog posla izbiva iz grada, te je željela imati lijepu, svijetlu i prozračnu spavaću sobu s velikim ležajem i prostorom za pohranu odjeće i ostalih stvari. Tako je unutar kuhinje stavljanjem sofe u blagovaonski dio stvoren mali kutak koji može po potrebi poslužiti kao dnevni boravak. U maloj niši između kuhinjskih elemenata i prozora nalazi se sofa, a do nje okrugli stol sa stolicama.

FOTO: OLGA ŠANGINA-LESTERLE

Blagovaonica sa sofom, stolom za blagovanje i stolicom fizički je odvojena od prostora kuhinje kliznim vratima, kao i blagovaonica od spavaće sobe, što je izvrsno rješenje u malim prostorima.

Dodatni kutak za opuštanje, odmor i čitanje napravljen je u spavaćoj sobi postavljanjem udobne fotelje.

FOTO: OLGA ŠANGINA-LESTERLE

Niša unutar hodnika je zatvorena te je u nju skriven mali vešeraj: perilica rublja s funkcijom sušenja, košare za prljavo rublje i deterdženti čime je riješen problem perilice za koju nije bilo mjesta u kupaonici.

FOTO: OLGA ŠANGINA-LESTERLE

Stan je ispunjen svijetlim tonovima i vedrim akcentima u plavim, žutim, ružičastim i zelenim tonovima koji se izvrsno ističu na neutralnoj pozadini. Šarene, svijetle cementne pločice u hodniku kao i tapeta cvjetnog uzorka u blagovaonici diže raspoloženje za cijeli interijer.

Komentari