STAN OD 44 KVADRATA: evo zašto je malim interijerima u starim zgradama teško odoljeti

Vodimo vas u Göteborg, u mali dvosobni stan od 44 kvadrata, skriven u staroj građanskoj zgradi s kraja 19. stoljeća. Uživajte u estetici i funkcionalno osmišljenom prostoru!

 


Starinskim stanovima, baš kao i skandinavskom dizajnu te malim prostorima teško je odoljeti! Visoki stropovi i veliki prozori, drveni seljački podovi, kamini i štukature bude nostalgiju i imaju šarm koji se teško može postići u novogradnji. A mali stanovi – oni su priča za sebe jer nude, ako su dobro osmišljeni, niz dobrih ideja.

Foto: Alvhem

Upravo u takav stan, građen krajem 19. stoljeća, vas vodimo ovaj puta. Riječ je jednosobnom stanu od 44 kvadrata u Linnéstadenu u Göteborgu koji je pregrađivanjem postao dvosobni te dobio malu spavaonicu. Dijeljenje prostora te organizacija zasebnog spavaćeg dijela učinila je interijer funkcionalnijim za mladi par vlasnika, baš kao i spajanje kuhinje s dnevnim boravkom. Micanje zida koji je dijelio hodnik od kuhinje donijelo je više svjetla u ovaj mračni dio stana.

Foto: Alvhem

I spavaći dio je, zahvaljujući pregradi koja je kombinacija gipsanog zida i stakla, dobio potrebnu prirodnu svjetlost. Dio svjetlosti i prostornosti do spavaće sobe dopire iz hodnika koji je s njom povezan vratima. Dugački hodnik iskorišten je za ugradbene ormare i skladišni prostor.

 

Foto: Alvhem

Stan je uređenjem kombinacija starinskog i modernog. Kako se vlasnicima sviđala zgrada i cijeli amijent, odlučili su zadržati elemente poput štukatura, vrata, podova… a njima su dodali moderno dizajniranu kuhinju u svijetlo sivim nijansama s otokom i barskim stolicama.


Foto: Alvhem
Komentari