ŽIVAHNI UZORCI I BOJE: mali stan od 38 m2 u kojem nema mjesta dosadi

Mali stan za mladu ženu savršena je simfonija estetike, funkcionalnosti i ugodne atmosfere. Odražava ne samo ukus i individualnost vlasnice, već i kreativnost dizajnera koje je ona angažirala za uređenje.


Vodimo vas na sjever Poljske, u Gdanjsk, gdje se nalazi stana površine 38 četvornih metara. Za sjajan izgled ovog malog doma mlada je vlasnica angažirala arhitekte Tomasza Lewandowicza i Mikołaja Ziemińskog iz studija EMTE.

Foto: Tom Kurek

Stan je jednosobni, tako se da se u njemu pored kupaonice nalazi samo jedna prostorija. Kako je vlasnica htjela spavaći dio s pravim ležajem, a ne sofom koja bi se razvlačila, dizajneri su iskoristili uvučeni dio te prostorije. U tu malu nišu, koja je inače prije bila kuhinja, stavili su krevet i radni stol. U tom dijelu nalaze se vješalice i police za odjeću, a sve je skriveno iza debele guste zavjese u boji pijeska.

Takva zavjesa je korištena i na vanjskim otvorima koji se protežu niz cijeli jedan zid. Za odjeljivanje prostora spavanja od dnevnog dijela korišten je regal s policama koji je rađen po mjeri i koji ustvari funkcionira kao zid.

Foto: Tom Kurek

U dnevnom dijelu nalazi se sve potrebno: mini kuhinja na koju se nastavlja komoda, a zid iznad nje služi za projektorsko platno. U tom prostoru je mali okrugli stol s tapeciranim stolicama. Okrugli stol olakšava kretanje prostorom i pristup kupaonici koja je u produžetku. Taj mini hodnik iskorišten je s jedne strane za ugradbeni ormar u kojem je i odlagalište obuće.

Foto: Tom Kurek

Boje ovog interijera hrabra su kombinacija kontrastnih pastelnih i prigušenih nijansi, što prostoru daje karakter i jedinstvenu dinamiku. Unatoč hrabrom odabiru boja, arhitekti su uspjeli zadržati jednostavnost i udobnost prostora. Dominantne ružičasta, bež i bijela ne samo da stvaraju upečatljivu pozadinu, već naglašavaju eleganciju interijera, obogaćenog raznim teksturama i dodacima. Ova uravnotežena kombinacija kontrasta čini da stan odiše svježinom i suptilnom harmonijom.

Foto: Tom Kurek

Prostor definira raznolikost – ne samo u smislu bogate palete korištenih boja, već i u oblicima i teksturama. Pozadina za namještaj i dodatke su plava, bijela i nijanse bež koje prekrivaju zidove. Drvo zanimljivog uzorka od kojeg su izrađene polica i donje fronte kuhinjskog namještaja savršeno pristaje uz ove boje.

Foto: Tom Kurek
Foto: Tom Kurek

U uređenju se mislilo i na zelenilo, što je bila želja vlasnice. Posude s biljkama postavljene su strateški, stvarajući ne samo estetske kompozicije, već i unoseći svježinu i zdravu mikroklimu u stan.

Foto: Tom Kurek

Kupaonicu karakterizira minimalistički dizajn koji čini da prostor odiše jednostavnošću i mirom. Postojeća forma i ograničeni broj elemenata daju joj gotovo asketski karakter.

Ovaj stan ne samo da ispunjava očekivanja, već predstavlja i inspirativan prostor koji izražava vlasničinu osobnost, individualni stil i životnu filozofiju.

Foto: Tom Kurek

 

 

Komentari