Divan stan od 50 kvadrata: mali funkcionalni dom za dvoje

Vodimo vas u stan od 50 kvadrata koji ima sve potrebno za život vlasnika, mladog para liječnika. Iako je prostor mali, željeli su da u njemu bude boja i uzoraka, što je dizajnerski studio nastojao provesti u djelo.

 


Dvosobni stan od 50 četvornih metara nalazi se na sedmom i posljednjem katu zgrade iz 1970-ih u južnom dijelu Milana. Njegov koncept uređenja potpisuje talijanski arhitektonski studio Lascia La Scia – Architettura.

Kada su novi vlasnici kupili ovaj mali dvosobni stan osnove – podovi, zidovi, vrata i prozori su bili u dobrom stanju, a kuhinja rađena po mjeri već je postojala. Stoga ovi elementi nisu ni mijenjani tijekom uređenja.

Foto: Studio Roy; STajling: Lidia Elisa Covello

Vlasnici su željeli obnoviti životni prostor novom bojom na zidovima, namještajem i dekoracijama kako bi se izvukla maksimalna korist od prostora kao i stvorio ugodan, moderan dom.

Foto: Studio Roy; STajling: Lidia Elisa Covello

Cilj je bio urediti stan bez ikakvih građevinskih radova i što je brže moguće. Jedini zahvat ipak je bio micanje zida koji dijeli hodnik od dnevne zone – kuhinje i dnevnog boravka, kako bi se stvorio dojam većeg prostora a prirodna svjetlost bolje prodirala do hodnika.

Stan se, osim hodnika, sastoji od izduženog dnevnog prostora u kojem su dnevni boravak, blagovaonski dio i kuhinja. S druge strane hodnika nalaze se mala spavaća soba i kupaonica koja se sastoji od dva dijela.

Foto: Studio Roy; STajling: Lidia Elisa Covello

Kuhinja u obliku slova L kao i ormari u dnevnom boravku odjeljuju prostor hodnika odnosno kuhinje od ostatka stana. Tako se i vizualno stvaraju potrebne zone, kako bi svaki segment interijera došao do izražaja. Ormari koji dijele hodnik od dnevnog boravka ujedno su i TV zid, polica, ormarići i vješalica.

Foto: Studio Roy; STajling: Lidia Elisa Covello

Kupaonica koja se nalazi pored spavaće sobe podijeljena je u dva dijela: u prvom dijelu je umivaonik, a u drugome tuš kabina i WC školjka. Cijeli prostor prekriven je keramičkim pločicama velikog formata i u svijetlo-tamnoj kombinaciji kako bi se oživio volumen.

 

 

 

 

Komentari