PRIJE I POSLIJE: fantastična transformacija derutnog prostora u originalan loft koji obiluje kreativnim idejama

Nekoć dio tvorničkog pogona a zatim umjetnička radionica sada je postala privatni stambeni prostor. Posebnost ovom adaptiranom loftu u Krakovu daju veliki prozori i galerija na kojoj se nalazi spavaći i radni prostor

 

 

 

Praksa prenamjene tvorničkih hala i skladišta u stambene prostore prilično je duga u svijetu, no do nas gotovo i da nije stigla. Stoga interes za ovakve prostore i njihov način uređenja uvijek pobuđuje veliki interes. Stanovi nastali u ovakvim prostorima imaju posebnu draž i u pravilu su originalno opremljeni. To se jednostavno očekuje od ovakvih interijera.

Vjerujemo da će vaša očekivanja ispuniti upravo takav jedan stan koji se nalazi u nekadašnjoj tvornici koja je u međuvremenu imala ulogu umjetničke radionice. Nedavna adaptacija pretvorila ju je u fantastičan životni prostor koji se nalazi u starom dijelu Krakova.

Foto: Martina Rudnicka

Za novi izgled bio je zadužen poljski arhitektonski studio Zapraszam nakon čije intervencije je zapušteni, derutan interijer postao loft s galerijom prepun svjetlosti i opuštene i kreativne atmosfere. To je omogućio prije svega strop visine 4,5 metra.

 

Foto: Martina Rudnicka

Otvoreni prostor površine oko 90 četvornih metara prostire se na dvije etaže koje su inspirirane industrijskim i skandinavskim stilom. Na donjoj etaži nalaze se kupaonica, kuhinja i boravak s prostorom za skladištenje,a na katu spavaća i radna soba. Posebnost interijeru, pored činjenice da je loft otvorenog koncepta s velikim prozorima, daje i zidna galerija na zidu od opeke, prostor za čitanje pored prozora, mrežasti ‘strop’ na galeriji te obilje zelenila.

Tu je još jedan skriveni dodatak: ispod galerije, a na razini povišenoj od dnevnog boravka nalazi se glavna spavaća soba koju posebnom čini i kosina krova te zanimljiv koncept prozora.

Foto: Martina Rudnicka

Nas je oduševila i rasvjeta u industrijskom stilu koja čini efektnu vertikalu kroz prostor dvije etaže. Dodatni adut je pogled koji se iz radnog prostora na galeriji pruža na dnevni boravak te okoliš zgrade.

Foto: Martina Rudnicka

Dnevni prostor kombinacijom opeke, drva i tamnoplavog baršuna daje osjećaj smirenosti i topline te poziva na druženje i opuštanje.

 

Foto: Martina Rudnicka
Komentari